Turboliquidaties maken het ondernemers mogelijk om op tijd met hun bedrijf te stoppen als dat niets meer van waarde bevat, bijvoorbeeld om de laatste voorraden te verkopen en met deze opbrengst zoveel mogelijk schulden te betalen. Hierdoor kan een ondernemer voorkomen dat zijn schulden verder oplopen als deze niet meer betaald kunnen worden. Het alternatief is vaak een faillissement waarbij schuldeisers veel minder van hun geld terugkrijgen.
Actief informeren
Volgens de nieuwe wet moeten ondernemers schuldeisers actief informeren over het stoppen van hun bedrijf. Ook worden ondernemers bij een turboliquidatie verplicht om bepaalde financiële stukken in te dienen bij de Kamer van Koophandel. Zo wordt duidelijk waar de laatste opbrengsten aan zijn besteed en waarom er niet meer schulden konden worden betaald.
Meer transparantie maakt het ook mogelijk voor schuldeisers om tegen de turboliquidatie in actie te komen, bijvoorbeeld door inzage te eisen in de administratie, bestuurders aansprakelijk te stellen of de turboliquidatie door de rechter ongedaan te laten maken.
Misbruik
Misbruik maken van een turboliquidatie is strafbaar op grond van de Wet economische delicten en kan leiden tot een bestuursverbod van maximaal vijf jaar.
Om de maatregelen snel te kunnen invoeren, is gekozen voor een tijdelijke wet. De maatregelen gelden twee jaar, en kunnen daarna worden verlengd