Meer vechtscheidingen

Delen:

Beeld bij meer vechtscheidingenHet aantal vechtscheidingen neemt fors toe in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de vFAS (Vereniging Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators). Ruim1000 bij de vFAS aangesloten advocaat-scheidingsmediators hebben meegewerkt.

Naar het oordeel van de ondervraagde advocaten is 1 op de 5 scheidingen een zogeheten vechtscheiding. Ten opzichte van 2013 betekent dit een aanzienlijke stijging: van 10 procent in 2013 naar 20 procent in 2015. Het door TNS NIPO uitgevoerde onderzoek werd afgenomen onder gespecialiseerde scheidingsadvocaten en -mediators.

De vFAS wil, net als de Kinderombudsman, dat ouders die gaan scheiden eerst verplicht naar een deskundige scheidingsmediator gaan. Onder begeleiding van een gespecialiseerde mediator, een onafhankelijke en neutrale deskundige, gaan (ex-)partners op zoek naar oplossingen waarmee zij het beiden eens zijn. Ze bepalen dus zelf hoe het conflict wordt opgelost in plaats van dat er een oplossing wordt opgelegd, bijvoorbeeld door een rechter. 
Ook als mediation geen optie is, kan een gespecialiseerde advocaat alsnog voorkomen dat een scheiding uitmondt in een vechtscheiding, vindt 64 procent van de respondenten. Dit kan bijvoorbeeld door een zogenaamd viergesprek.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven