Meer zaken voor de bestuursrechter

Delen:

Vorig jaar heeft de bestuursrechter 5 procent meer zaken afgedaan dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal kwamen er ruim 73.000 zaken voor de bestuursrechter.

Zaken die voor de bestuursrechter komen, betreffen geschillen tussen bestuursorganen onderling of tussen burgers en bestuursorganen. Ze gaan bijvoorbeeld over belastingen, uitkeringen, ontslag van ambtenaren en bouwvergunningen. Ruim een derde van het aantal zaken had vorig jaar betrekking op de belastingen, 20 procent over de hoogte van sociale verzekeringen en een tiende over de bijstand.

Vorig jaar werd 19 procent van de beroepen gegrond verklaard of toegewezen. Dat betekent dat de overheid een nieuw besluit moet nemen. Dat aantal is vrij stabiel. Ambtenaren die een zaak aanhangig maken bij de bestuursrechter hebben de meeste kans van slagen: een kwart van die zaken wordt gegrond verklaard of toegewezen. (bron: Staatscourant)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven