Juridisch nieuws

Meeste klachten notariaat in regio Arnhem-Leeuwarden

Foto Shutterstock

Bij de kamer voor het notariaat in Arnhem-Leeuwarden zijn vorig jaar de meeste klachten ingediend. In Den Haag kamen de minste klachten binnen.

Dit blijkt uit het jaarverslag van de vier kamers voor het notariaat. De kamers in Amsterdam, Arnhem, Den Haag, en ’s-Hertogenbosch kregen vorig jaar in totaal 485 schriftelijke klachten. De regio Arnhem-Leeuwarden spande de kroon met 189 zaken. De kamer van ’s-Hertogenbosch moest zich buigen over 126 klachten, Amsterdam 90 en Den Haag 80.

De kamers voor het notariaat kunnen bij een gegronde klacht verschillende tuchtmaatregelen opleggen. De zwaarste is het ontzetten van een (kandidaat-)notaris uit het ambt. Dat kwam vorig jaar vier keer voor. De meeste gevallen waren in de regio Amsterdam, namelijk drie. In Arnhem-Leeuwarden leidde één klacht tot een ontzetting uit het ambt.

Daarnaast kan een (kandidaat-)notaris worden geschorst voor maximaal zes maanden. Dit gebeurde tien keer, waarvan de meeste (4 keer) bij de kamer Arnhem-Leeuwarden. Drie keer werd de maatregel getroffen in Amsterdam, twee keer in Den Haag en één keer in s’-Hertogenbosch.

Een lid van een kamer voor het notariaat kan worden gewraakt als de (rechterlijke) onpartijdigheid niet is gewaarborgd. Reden voor wraking kan bijvoorbeeld zijn dat een notaris lid op hetzelfde notariskantoor werkzaam is als de aangeklaagde notaris. Dit gebeurde in Amsterdam twee keer, in Arnhem-Leeuwarden een keer, in Den Haag drie keer en in ’s-Hertogenbosch zes keer.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand