Meeste zaken voor civiele rechter

In 2006 zijn beduidend meer civiele zaken afgedaan dan strafzaken of bestuurszaken. Dat staat in het vandaag verschenen rapport Rechtspraak in Nederland 2006 dat het Centraal Bureau voor de Statistiek naar buiten bracht. In totaal hebben de rechtbanken volgens het CBS vorig jaar ruim 1,1 miljoen zaken afgedaan.

Die cijfers zijn anders dan die in het jaarverslag van de rechtspraak over 2006. Deze verschillen komen voort uit verschillen in doelen tussen de publicaties. Het CBS kiest om reden van begrijpelijkheid bij de gemiddelde burger voor presentatie in ‘zaken’. De Raad voor de rechtspraak publiceert de cijfers, vanwege wettelijke verplichting en aansluiting bij politieke verantwoording, als ‘producten’.

Bij die producten zijn bijvoorbeeld ook verzoeken tot raadkamerzitting, tussenvonnissen en het uitwerken van het vonnis ten behoeve van het hoger beroep opgenomen. Binnen een ‘zaak’ kunnen dus meerdere producten voorkomen. De Raad neemt ook andere afdoeningswijzen, zoals intrekkingen, verwijzingen en royementen, mee. Daarnaast zijn vreemdelingenzaken in de cijfers van het CBS niet meegenomen. 

Volgens de cijfers van het CBS handelden de sectoren kanton en civiel ruim 782 duizend civiele zaken af. Het aantal afdoeningen door de burgerrechter is tussen 2000 en 2005 sterk toegenomen (in totaal met 58 procent). Het aantal van 2006 is vrijwel gelijk aan dat in 2005.

In 2006 deed de bestuursrechter 50,5 duizend zaken af. Ten opzichte van 2000 betekent dit een toename van 69 procent. Een belangrijke oorzaak hiervan is de invoering van het hoger beroep in belastingzaken in 2005.

De sectoren kanton en straf bij de rechtbanken deden uitspraak in ruim 315 duizend strafzaken. Ook hier is een sterke stijging zichtbaar (59 procent) sinds 2000.

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven