Melders van witwastransacties van vastgoed zijn doorgaans notarissen

Notarissen melden verdachte transacties doorgaans netjes aan de autoriteiten. Dit schrijft het Anti Money Laundering Centre (AMLC) in een artikel over verdachte transacties rond vastgoed.

Delen:

Melders van witwastransacties van vastgoed zijn doorgaans notarissen - Mr. online
Foto: Depositphotos

Het aantal verdachte transacties met vastgoed steeg in het vierde kwartaal van 2021 flink in vergelijking met het derde kwartaal: met 174 procent. Het ging om in totaal 46 verdachte transacties. Daarbij waren 52 stuks vastgoed betrokken en 34 melders. Van alle verdachte transacties in het vierde kwartaal van 2021 betrof overigens slechts 1,3 procent vastgoed. Ook auto’s en juwelen zijn een klassieke eindbestemming van witwassen. Van de 46 verdachte vastgoedtransacties, waren er negen met een waarde van boven één miljoen euro.

Merendeel notarissen

De 34 melders van verdachte transacties met vastgoed als object zijn voor het merendeel notarissen, gevolgd door makelaars. Incidenteel is er gemeld door accountants, advocaten, banken en belastingadviseurs.

Informatiepositie

“De kwaliteit van de meldingen van notarissen wordt over het algemeen geroemd door beoordelaars van verdachte transacties in de strafrechtketen”, schrijft Joris Rozemeijer van AMLC. “Onder andere vanwege de goede informatiepositie van de notaris wordt er vaak van A tot Z een doorwrocht beeld geschetst van wat er aan de hand is.” Zo kan al worden geconstateerd dat in vier van deze 46 verdachte transacties dezelfde onderneming in een dubieuze rol voorkomt.

ABC-transacties

Notarissen melden ongebruikelijke transacties bij de FIU-Nederland vooral vanwege onduidelijke herkomst van financiële middelen of zogeheten ABC-transactie – eigenlijk een A-B, B-C transactie. Daarvan wordt gesproken indien een onroerende zaak binnen zes maanden tenminste twee maal wordt verkocht: van A naar B en van B naar C. Zo’n ABC-transactie is gevoelig voor hypotheekfraude, belastingontduiking, witwassen en het oplichten van onwetende particulieren. Notarissen moeten op hun hoede zijn als de waarde van de onroerende zaak in een korte periode aanzienlijk is gestegen, als de onroerende zaak in korte tijd zeer grondig is verbouwd (nog voordat de eigendom daadwerkelijk op koper C is overgegaan) of als dezelfde koper (C) binnen korte tijd meerdere onroerende zaken voor eigen bewoning heeft aangeschaft. Betreft het twee of meer opvolgende transacties waarbij, naar de redelijke overtuiging van de notaris, sprake lijkt van een onverklaarbare prijs- of waardeontwikkeling, dan is de (kandidaat)notaris op grond van de Wwft verplicht deze ongebruikelijke transactie te melden aan de FIU-Nederland.

Lees hier het AMLC-artikel over verdachte transacties.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven