Meldpunt veiligheid advocaten en rechters

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
foto: Depositphotos

Voor advocaten en rechters die zich zorgen maken over hun veiligheid is het Contactpunt Beroepsgroepen ingesteld.

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft een speciaal landelijk nummer ingesteld voor advocaten die zich onveilig voelen of vragen hebben over hun veiligheid. Het Contactpunt Beroepsgroepen is alleen te benaderen via de algemeen deken of de algemeen secretaris van de Orde. Zij geven meldingen geven door aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De betrokken advocaat wordt vervolgens zo snel mogelijk teruggebeld door een NCTV-functionaris over de vervolgstappen. Ook rechters met vragen over hun veiligheid kunnen terecht bij het meldpunt.

112

Acute noodsituaties moeten aan het alarmnummer 112 gemeld worden en wanneer sprake is van van bedreiging is het belangrijk aangifte te doen bij de politie, aldus de Orde.

Extreem geweld

Aanleiding voor het instellen van het meldpunt is de moord op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond. “De moord op Derk Wiersum heeft duidelijk gemaakt dat het gebruik van extreem geweld tegen bij de rechtspraak betrokken functionarissen niet langer slechts voorstelbaar is”, zegt de Orde.

Maatregelen

Wiersum werd op 18 september doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. De moord heeft geleid tot tal van veiligheidsmaatregelen bij rechters, officieren van justitie en advocaten die te maken hebben met zware strafzaken, met name die waarmee de voortvluchtige Ridouan Taghi te maken zou hebben.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top