Mensenhandelrapporteur op Cleveringaleerstoel

Delen:

Foto: Pixabay

De in Leiden afgestudeerde jurist Corinne Dettmeijer-Vermeulen spreekt op 26 november de Cleveringa-oratie uit. Daarmee wordt zij de nieuwe Cleveringahoogleraar aan de Universiteit Leiden. Zij was lange tijd de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Haar hele carrière zet Dettmeijer-Vermeulen (69) zich in voor de bescherming van slachtoffers en de vervolging van daders. Als Nationaal Rapporteur hield ze van 2006 tot eind 2017 de regering op de hoogte van de aard en omvang van mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen in Nederland. Bij de bestrijding van mensenhandel draait het om vraagstukken als recht, vrijheid en verantwoordelijkheid en dit zijn ook de thema’s van de Cleveringaleerstoel.

Dettmeijer-Vermeulen studeerde Nederlands recht in Leiden. Na haar studie werkte ze vijf jaar als officier van justitie en specialiseerde ze zich in jeugdzaken. Later werd ze (jeugd) rechter en vicepresident van de rechtbank in Den Haag. Naast haar reguliere werk zette Dettmeijer-Vermeulen zich in voor diverse (internationale) commissies en adviesorganen, zoals de Taskforce Mensenhandel en de High-level Global Taskforce to End Sexual Exploitation of Children in Travel and Tourism. Feministisch maandblad Opzij plaatste haar in 2015, 2016 en 2017 in de Opzij Top 100 Machtigste Vrouwen van Nederland. Dettmeijer-Vermeulen heeft nu zitting in de Expert Advisory Board of the Global Fund to End Modern Slavery.

Ieder jaar herdenkt de universiteit de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de protestrede van de Leidse rechtendecaan Rudolph Cleveringa. Op 26 november 1940 sprak hij zich uit tegen het ontslag van zijn Joodse collega Eduard Meijers waarna hij werd gearresteerd.

De Cleveringaleerstoel is een wisselleerstoel van een jaar en de Cleveringahoogleraar houdt zich beurtelings bezig met de Tweede Wereldoorlog of met vraagstukken op het gebied van recht, vrijheid en verantwoordelijkheid. Dettmeijer-Vermeulen neemt de leerstoel over van Marjan Swegman.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven