Merendeel sociaal advocaten denkt over stoppen

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto Mr.

Bijna zeventig procent van de sociaal advocaten heeft wel eens overwogen te stoppen met het werk in de gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat blijkt uit een tussenresultaat van een door EenVandaag gepresenteerde enquête van de SP onder sociaal advocaten. Bijna alle advocaten maken zich zorgen over de aangekondigde plannen van minister Dekker van Rechtsbescherming voor een stelselherziening van de rechtsbijstand.

Op initiatief van Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) is een enquête over de sociale advocatuur gehouden, waaraan ruim negenhonderd sociaal advocaten heeft deelgenomen. Uit de enquête blijkt dat bijna zeventig procent van de sociaal advocaten vanwege te lage vergoedingen wel eens heeft overwogen om te stoppen met hun werk in de gesubsidieerde rechtsbijstand. Een van de advocaten gaf in de enquête aan soms minder dan dertig euro per uur bruto te verdienen. ‘Terwijl de vaste kosten hoog zijn. Dit is absurd.’

Meer dan de helft van de sociaal advocaten vindt dat er sprake is van klassenjustitie in Nederland. ‘Het recht halen wordt enkel voor diegenen die het kunnen betalen’, aldus een van de advocaten.

98 procent van de respondenten gaf aan dat zij zich grote zorgen maken over de toekomst van de betaalbare rechtshulp in Nederland. Ze vrezen meer bezuinigingen als de aangekondigde stelselherziening van de gesubsidieerde rechtsbijstand doorgaat.

Plannen intrekken

Al jaren staat het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand onder grote druk. Steeds meer sociaal advocaten gooiden het bijltje er al bij neer. Volgens veel respondenten van de enquête neemt dat aantal verder toe als de plannen van minister Dekker doorgaan. ‘De minister wil koste wat kost het stelsel van rechtsbijstand op de schop gooien terwijl van alle kanten bezwaren en zorgen geuit worden. Als 98% van de sociaal advocaten zegt zorgen te hebben over de plannen dan kan de minister wat mij betreft echt niet voet bij stuk houden. De minister zal zijn plannen moeten intrekken. De toegang tot het recht is het fundament van onze rechtsstaat,’ zegt Van Nispen op de SP-site. ‘Wat mij vooral opvalt zijn de felle reacties, de onmacht die sociaal advocaten voelen en de strijdvaardigheid.’ De urgentie om iets te doen is met de uitkomsten van de enquête is volgens hem alleen maar groter geworden.

Theda Boersema, lid algemene raad van de NOvA, reageert op de gepresenteerde enquête: “Het is goed dat er geld bij komt voor OM en rechtspraak. Het is echter onbegrijpelijk dat er geen cent extra bij komt voor de toegang tot het recht en sociale advocatuur. De regering zal echt een andere koers moeten gaan varen. Op deze manier verlaten alle bevlogen collega’s het vak en staat de rechtzoekende in de kou.”

De uitkomsten zijn tussenresultaten. Sociaal advocaten kunnen nog een aantal weken meedoen aan de SP-enquête. Rond de zomer hoopt Van Nispen de eindresultaten te presenteren. Dan praat de Tweede Kamer verder over de plannen van minister Dekker.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top