Merus rond met succes investeringsronde af

Delen:

Merus, een biofarmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van antilichamen die kanker doelgericht te lijf moeten gaan, heeft met succes een investeringsronde afgerond. Daarmee is in totaal 31 miljoen euro opgehaald bij Johnson & Johnson als nieuwe investeerder en Novartis, Pfizer Venture Investments, Bay City Capital, LSP (Life Sciences Partners) en Aglaia Oncology Fund als bestaande investeerders. Dankzij deze investeringsronde heeft Merus de mogelijkheid gekregen om haar onderzoeken weer voort te zetten en twee nieuwe medicijnen voor kanker te testen.

Adviseurs Merus BV:
Eversheds (Tom van Wijngaarden, Rogier de Haan, Laila Akkouh, Mick van Waateringe, Emilie van Blokland

Adviseur Johnson & Johnson Development Corporation:
Johnson & Johnson inhouse, NautaDutilh (Bart van Kempen)

Tom van Wijngaarden, dealmaker voor Eversheds: “In dit type deal moet een balans worden gevonden tussen de belangen van de bestaande aandeelhouders met verschillende rechten, de vennootschap en de nieuwe aandeelhouder; na ondertekening van de term sheet is het echter gelukt om slechts in enkele weken tot een definitieve deal te komen waarmee de financiering van Merus op de middellange termijn is veiliggesteld.Het door Johnson & Johnson getoonde commitment aan Merus is een duidelijk signaal van de haalbaarheid van de projecten van Merus en een validatie van haar productpotentie. Dat was voor de bestaande aandeelhouders – strategische en financiële investeerders – een belangrijke reden om ook mee te investeren. Meer algemeen gesproken nemen wij een langzaam maar zeker herstel van de M&A markt waar. Bij het verstrekken van durfkapitaal, zowel private equity als venture capital, zien wij een toename van het dealvolume door private equity en venture capital partijen. Als het product maar goed is, is er genoeg geld voorhanden!”

Shelly Margetson, CFO Merus: “Het moment waarop duidelijk werd dat Johnson & Johnson Development Corporation mee zou doen in de investeringsronde was bijzonder. Met Pfizer en Novartis, die in 2010 ook al investeerden, heeft Merus nu de ‘Corporate Venture Capital’ groepen van de drie grootste farmaceutische bedrijven ter wereld weten aan te trekken. Dit, samen met de voortzetting van de steun van al onze bestaande investeerders, onderschrijft de kracht van onze technologie en producten, van het Merus team en van de gekozen strategie om nieuwe therapieën voor de behandeling van kanker te ontwikkelen. De komende jaren zullen we werken aan het uitvoeren van het business plan. Tot eind 2016, wanneer twee van de door Merus ontwikkelde nieuwe medicijnen voor de behandeling van kanker in de mens getest zullen zijn op hun werkzaamheid. Dit is een spannend moment, omdat dan voor het eerst duidelijk wordt of alle goede resultaten die we hebben behaald in het laboratorium terug te vinden zijn in patiënten. Daarnaast zullen we een pijplijn aan programma’s in de oncologie hebben opgebouwd die tot preklinische “proof of principle” zullen zijn gebracht. Onze ervaring is dat er geld beschikbaar is voor de juiste business cases. De VC’s zijn wat voorzichtiger met het investeren in nieuwe projecten, maar voor een goed onderbouwd verhaal is er voldoende kapitaal beschikbaar.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven