‘Microfoon in advocatenkamer gevangenis’

Delen:

In het huis van bewaring in Zoetermeer, waar advocaten vertrouwelijke gesprekken met hun cliënten kunnen voeren, hangt in ieder geval in een spreekkamer een microfoon. Dat schrijft advocaat Richard Korver dinsdag in een brief aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Volgens Korver geeft de gevangenis als reden dat de kamer ook wordt gebruikt voor bezoek achter glas. Maar omdat het was geblindeerd tijdens zijn bezoek was oncontroleerbaar of zijn cliënt vrijelijk kon spreken, aldus de advocaat. “Ik kan natuurlijk nooit controleren of er iemand in de andere ruimte aanwezig is die luistert naar wat ik met mijn cliënt bespreek. Op deze wijze krijgt de cliënt geen eerlijk proces.”

Eerder maakte Korver al melding van camera’s in spreekkamers van de gevangenis in Zoetermeer. Hij heeft van de Orde van Advocaten begrepen dat dit in meerdere gevangenissen aan de orde is. Hij verzoekt Opstelten maatregelen te treffen.

Vorig jaar na een soortgelijk incident in de Rotterdamse gevangenis De Schie antwoordde de minister van Justitie op Kamervragen dat het incidenteel voorkomt dat gesprekken tussen advocaten en cliënten in gevangenissen per ongeluk worden opgenomen. Maar de opnames worden gestopt en vernietigd als duidelijk is dat het om gesprekken met advocaten gaat, zei de minister destijds. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven