Middag over het bestuursstrafrecht met gemeentejuristen

Delen:

Ingezonden mededeling

Maayke Maas-Cooymans en Marike Bakker

Maayke Maas-Cooymans
(Partner Bestuursrecht)
en Marike Bakker
(Partner Economisch Strafrecht)

Donderdag 14 april 2011 organiseren de bestuurs- en strafrechtadvocaten van Ploum Lodder Princen een middag over het bestuursstrafrecht in Museum Boijmans Van Beuningen. De middag is opgezet voor gemeentejuristen, die graag meer willen weten over de kansen en bedreigingen van het de invoering van het strafrecht in de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

logo_PLP

Nader te verkennen rechtsgebied

Met de vierde tranche zijn in de Awb de nodige straf(proces)rechtelijke rechtsfiguren in het bestuursrecht geïntroduceerd. Zoals de ‘feitelijk leidinggevers’, het medeplegen, de cautie en het zwijgrecht, enz. Deze rechtsfiguren worden met name in verband gebracht met de – door gemeenten weinig toegepaste – bestuurlijke boete. Weinig aandacht is er tot nu toe voor de mogelijkheden van deze rechtsfiguren voor herstelsancties. Of hoe deze rechtsfiguren het handhavingsbeleid kunnen beïnvloeden. Daarmee is het bestuursstrafrecht voor veel gemeentejuristen een nog nader te verkennen rechtsgebied.

Praktische toepassing

Op 14 april wisselen de advocaten van Ploum Lodder Princen met een select gezelschap van gemeentejuristen van gedachten over het bestuursstrafrecht. De nadruk zal in het bijzonder liggen op het uitwisselen van ervaringen en het geven van praktische tips en inzichten, die kunnen helpen in de dagelijkse handhavingspraktijk. Ook bijzonder hoogleraar Bestuursstrafrecht A.R. Hartmann van de Erasmus Universiteit Rotterdam zal een bijdrage te leveren aan deze discussie. Met welke creatieve verweren kunnen gemeenten worden geconfronteerd en hoe kan daarop worden gereageerd? Zouden gemeenten meer gebruik moeten maken van de mogelijkheid om bestuurlijke boeten op te leggen? Biedt de strafbeschikking nog mogelijkheden? Kortom: wat heeft het strafrecht gemeenten te bieden?

Aanmelden en meer informatie

Meer informatie is te vinden via www.plp.nl/bestuursstrafrecht. Geïnteresseerden kunnen zich via deze site ook kosteloos aanmelden.

foto_IM_PLP

foto Maurice Boyer

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven