Mijn kaarsje voor Derk Wiersum

Delen:

Foto: Pixabay

De liquidatie van Derk Wiersum laat ook Mr.-columnist Jurjen Boorsma niet onberoerd. Boorsma, in het dagelijks leven strafrechtadvocaat in Amsterdam, schreef daarover onderstaande column. “Derk Wiersum was dubbel moedig.”

Ik ken Derk Wiersum alleen maar uit het voorbijgaan in de advocatenkamer. Aardige vent. Capabel. Zoals de meesten, eigenlijk. Strafrechtadvocaten zijn aardige, sympathieke mensen met naar mijn idee iets meer inlevingsvermogen dan de procestijgerende ontslagadvocaat. Je moet zachtmoedig zijn om te betogen dat iemand die anderen pijn heeft gedaan of bestolen, minder straf hoort te krijgen.

Een mooi mens

Wiersum was dubbel moedig. Iemand die de strafwet heeft overtreden zit gevangen in een systeem dat over hem heen walst. Het systeem kan rechtvaardig zijn of onrechtvaardig, maar recht werkt alleen als iemand die naast de verdachte staat zich inzet voor rechtvaardigheid en de menselijke maat. Een straf mag misschien ‘net goed’ zijn, het is pas goed als het in evenwicht is. Het vereist vastberadenheid om dat keer op keer, zaak na zaak, straf na straf steeds opnieuw te betogen. Wiersum deed het niet uit sleetsheid of gewoonte, hij zette zich ook in voor terdoodveroordeelden en Nederlandse gedetineerden in het buitenland. Een mooi mens.

Hij zette zich bovendien in voor een kroongetuige. Een crimineel die getuigt tegen zijn voormalige opdrachtgever zit twee keer klem. Hij zit klem in het systeem, dat hem toetst, weegt, bestraft, beoordeelt, hem keihard laat vallen als de verklaring niet voldoende betrouwbaar lijkt: en hij staat vol in het vizier van de criminele organisatie die hem een verklikker vindt en hem uit de weg wil ruimen. De advocaat die hem bijstaat helpt iemand die zwak staat tegen twee organisaties die hem ieder op een andere manier bedreigen. Ook dat vergt vastberadenheid. Passie. Overtuiging.

De witte jassen van de rechtsstaat

Tot aan gisteren dacht ik eigenlijk dat wij advocaten – wij strafrechtjuristen in het algemeen eigenlijk – immuun waren voor het geweld. Zoals een dokter in het ziekenhuis wel naast het bed staat en de hand van de patiënt vasthoudt, maar niet zelf ziek kan worden. We zijn de witte jassen van de rechtsstaat, gewaardeerde adviseurs die diagnoses stellen en behandelen. We staan buiten en boven het strafbare feit. Ons werk is slechts om te betwisten, dan wel te beoordelen, of een pistool achteraf gelinkt kan worden aan een misdaad. Niet om de kogels op te vangen. Ik had nooit het idee dat ik gevaar liep. Verhalen over bedreigde officieren van justitie nam ik een beetje, maar niet al te serieus. Misdaadroddels. Zou kunnen. Vast overtrokken.

Dus niet. Het verhevigt. Een aantal jaar terug was er een raketaanval op de Amsterdamse rechtbank. Daarna de raketaanval op Nieuwe Revu en Panorama. Vervolgens de aanval op De Telegraaf. Nu dit. Ik sluit helemaal niet meer uit dat binnenkort een keer een rechter wordt omgelegd, of een zus van een rechter, of dat er een handgranaat wordt gelegd voor de deur van een niet beschermde griffier.

Weerloos slachtoffer

Daarom steek ik een kaarsje op voor Derk Wiersum. Hij was net als ik een gewone, doorsnee, hardwerkende advocaat die zijn best deed voor zijn cliënt. Opeens is hij een weerloos slachtoffer en verdwijnt je gevoel van professionele veiligheid.

En het is niet alleen het grote geweld, het is ook het kleine. Een bevriende strafrechtadvocate werd een tijdje geleden bedreigd en beveiligd omdat een medeverdachte vond dat ze haar cliënt moest overdragen aan ‘zijn’ raadsman. Incident met een eenzame gek, dacht ik toen. Ik denk daar nu niet meer zo licht over.

Durf

Ondertussen is de kroongetuige zijn broer en zijn advocaat kwijt en is het nog maar de vraag of er nog een advocaat een cliënt durft aan te raden kroongetuige te worden, of om een kroongetuige bij te staan. “Zou jij het doen, papa?” vroeg mijn dochtertje van elf me gistermiddag. “Ik? Ik durf best”, zei ik stoer. “Maar ik wil het niet”, zei ze beslist.

En dat is het precies. Ik zou het moeten durven, we zouden allemaal moeten durven wat Derk deed. Maar wil ik het?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven