Mijn ultieme droom: een eigen advocatenkantoor

Delen:

Mensen helpen, dát is mijn doel. Advocaat worden, is naar mijn idee de beste manier om dat doel te bereiken. Uit deze idealistische overwegingen koos ik voor een rechtenstudie. Toen ik begin 2001 in Nederland belandde als veertienjarige Azerbeidzjaanse jongen had ik niet kunnen voorspellen dat ik het Nederlands zo goed onder de knie zou krijgen dat ik hier een juridische studie zou kunnen voltooien.

Maar ik leerde hard en kwam via het vmbo op het gymnasium terecht. Na in vier jaar het gymnasiumdiploma te hebben behaald begon ik aan de studie Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Mijn leven was niet hetzelfde als dat van een doorsnee student. Ik was een vluchteling zonder verblijfsvergunning en daarom was het eigenlijk onmogelijk om aan een studie te beginnen. Ik mocht niet werken en had geen recht op studiefinanciering en OV. Ik zou dus niet kunnen studeren, ware het niet dat er bepaalde personen en organisaties mij geholpen hebben. Een heel belangrijke factor voor mij, en tevens voor honderden andere soortgelijke gevallen, was het UAF. Door het collegegeld en boekengeld voor te schieten, waarvan ruim de helft een gift is, heeft het UAF mij enorm veel  geholpen. Dat zal ik nooit vergeten.

Ik heb altijd al advocaat willen worden. Die droom koester ik nog steeds.  Helaas heb ik al drie keer een verblijfsvergunning voor maar één jaar gekregen. Echt solliciteren heb ik daarom nog maar weinig gedaan. Ik vrees dat ik geen driejarig contract krijg en dat is wel nodig voor de advocatenopleiding. Om niet stil te blijven zitten heb ik recent samen met een voormalig studiegenoot een rechtsbijstandsbureau in het leven geroepen. Ook werk ik bij een onderwijsinstelling. Mijn broers en zus volgen momenteel ook allemaal een juridische opleiding. Mijn ultieme droom is om ooit samen met hen een succesvol advocatenkantoor te beginnen.

Ali-AgayevAli Agayev
(vluchtte in 2001 vanuit Azerbeidzjan naar Nederland)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven