Miljoenen te besparen bij gerechtsdeurwaarders

Delen:

Aanpassing van het takenpakket van de gerechtsdeurwaarder en het vereenvoudigen van gerechtelijke procedures kan vele tientallen miljoenen euro’s besparen zonder de rechtszekerheid aan te tasten. Dat staat in een rapport dat SEO Economisch Onderzoek zaterdag publiceerde.

Onbetaalde rekeningen waarover verschil van mening bestaat, lopen volgens schattingen op tot jaarlijks 12 miljard euro. Dat is ongeveer 2 procent van het bruto binnenlands product, ofwel wat we als Nederlanders samen verdienen. Als aan de invordering minder kosten zijn verbonden is dat voordelig voor zowel schuldeisers als schuldenaren. Dat bevordert het zakendoen en dat kan dus een impuls geven aan onze welvaart.

In de Tweede Kamer wordt binnenkort weer gesproken over een wetsvoorstel over de hoogte van de incassokosten in het zogeheten minnelijke traject. SEO vindt het echter raadzaam om ook te kijken naar de kosten van de incasso’s als de partijen er niet uitkomen. Daar zijn miljoenen te besparen door het zogeheten domeinmonopolie van de deurwaarder te veranderen. Zo zou bijvoorbeeld TNT Post de dagvaardingen kunnen bezorgen via een aangetekend schrijven. Ook kan ons land een voorbeeld nemen aan andere landen, waar de procedure voor niet-betwiste incasso’s een stuk eenvoudiger is. Dat zou een kostenbesparing van 100 miljoen euro opleveren. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven