Minder deals, met meer waarde

Delen:

Beeld bij dealwaardenDe markt voor fusies en overnames zit volop in de lift. De waarde van de deals die advocatenkantoor Allen & Overy wereldwijd in 2015 afsloot is 22 procent hoger dan in 2014. Tegelijkertijd sloten de advocaten van Allen & Overy 13 procent minder deals af. Volgens het kantoor zijn deze cijfers illustratief voor de globale ontwikkelingen in de markt.

De totale waarde van de M&A-deals was 4 miljard US dollar. Volgens Allen & Overy worden fusies en overnames gestimuleerd door sterke economische omstandigheden en lage rentes waardoor financiering goedkoop en toegankelijk wordt. Kostensynergie en -efficiëntie als gevolg van consolidatie is nog steeds een belangrijke reden om tot een deal over te gaan. M&A wordt ook gebruikt als tactiek om zich te verdedigen, met name in sectoren die te maken hebben met destabiliserende factoren zoals energiebedrijven die onder druk staan door afnemende grondstofprijzen. Andere katalysatoren van M&A zijn aandeelhouderactivisme en privatiseringsprogramma’s van overheden.

Bijna de helft van de M&A-deals van Allen & Overy werd afgesloten in de technologie, media, telecom en life sciences sector. Dit jaar heeft Azië voor het eerst westelijk Europa ingehaald als de op één na meest actieve M&A markt na de VS.

De vraag is of de stijging van de M & A-markt volgend jaar doorzet. Katinka Middelkoop, partner bij Allen & Overy, zegt daarover : “In 2015 leken macropolitieke en economische gebeurtenissen weinig invloed te hebben op de M&A-markt. De oorzaak hiervoor kan zijn dat het vertrouwen in de boardroom erg sterk is, of dat bedrijven en markten weerbaarder zijn geworden tegen externe factoren in vergelijking met de periode van voor de crisis. Het wordt spannend of de M&A-markt opgewassen blijft tegen de toenemende dreiging van internationaal terrorisme, een Brits referendum en de aankomende renteverhoging in de VS.”

Middelkoop verwacht dat cross-border M&A de boventoon zal blijven voeren met partijen uit de VS en Azië die geïnteresseerd blijven in Europese bedrijven.

Allen & Overy is een internationaal advocatenkantoor met 44 kantoren in 31 landen over de hele wereld. In het M&A Insights rapport beschrijft Allen & Overy de actuele ontwikkelingen van M & A.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven