Minder geld, toch boeven blijven vangen

Delen:

Minder geld, toch boeven blijven vangenBoeven moeten worden gepakt. Maar lukt dat nog wel in deze tijden van financiële malaise? Wat zijn de gevolgen van de economische crisis voor de criminaliteitsbestrijding? In het eerbiedwaardige, 16-eeuwse Groot Auditorium van de Universiteit Leiden werd daar afgelopen maandag over gesproken tijdens een symposium van criminologische studievereniging Corpus Delicti.

Staatssecretaris Veiligheid & Justitie Fred Teeven had helaas op het laatste moment afgezegd, natuurlijk druk met z’n eigen (kabinets-)crisis. Gelukkig bleven er vier experts over die het publiek allerminst verveelden.

Ondermijning

De ruim zestig aanwezige studenten waren vooral enthousiast over Arthur van Baaren, hoofd regionale politie Holland Midden en zelf ook criminoloog. Hij zag (nog) geen toename in criminaliteit, maar wel een verontrustende ontwikkeling. Door de economische crisis zit de huizenmarkt op slot, waardoor de huursector roeriger geworden is. Ook hennepkwekers vragen – al dan niet op vriendelijke wijze – om huurruimte. De verhuurder die heeft toegezegd wordt vervolgens vaak benaderd door criminele ‘rippers’ van hennepkwekerijen. Zij betalen of bedreigen hem dan tot hij hun vertelt waar de wietplantages zijn, waarna de rippers die kunnen leeghalen. Zo zorgt de georganiseerde misdaad ervoor dat er criminaliteit doorsijpelt naar de bovenwereld van bijvoorbeeld gewone verhuurders. “Ondermijning” noemen ze dat bij de politie. ‘Het is de sluipmoordenaar van onze samenleving,’ aldus Van Baaren.

Schaduweconomie

Joanne Kellermann, directeur bij De Nederlandsche Bank, constateerde dat er geen vertrouwen meer is in de banken. ‘De financiële crisis heeft dus ook een morele crisis veroorzaakt,’ zei ze. Hoewel ze geen harde cijfers had, creëert de crisis volgens haar meer speelruimte voor fraude. Daar tegenover staat een grotere pakkans van de ‘haaien in krijtstreep’, zoals zij witteboordencriminelen noemde. Nu we allemaal moeten inleveren zou graaigedrag immers minder geaccepteerd worden. Daarnaast is cybercriminaliteit tegenwoordig een probleem. ‘Op dat gebied ontstaat een hele schaduweconomie. Voor enkele honderden euro’s kun je op internet bijvoorbeeld een goed werkend skimapparaat kopen.’ Kellermann verzekerde dat De Nederlandsche Bank er alles tegen probeert te doen.

Gerlof Leistra (al meer dan twintig jaar misdaadverslaggever voor Elsevier) vond dat er veel te veel opsporingszaken geseponeerd worden, wat hij illustreerde met diverse schokkende verhalen uit zijn directe omgeving. Een op het Leidseplein in elkaar geslagen vriend waar aanwezige politie ‘geen tijd voor had’; auto-inbraak in zijn straat waar ondanks bewijsmateriaal niets mee gedaan werd; zelf wordt Leistra al tijden bedreigd en belasterd op internet, maar zijn aangifte is verdwenen in een of andere bureaula. Er zou dus best meer geld naar veiligheid mogen, vond hij. Meer nationale en internationale samenwerking noemde Leistra hoogst noodzakelijk.

Privatiseren

Als laatste sprak de Leidse hoogleraar Veiligheid en Recht Erwin Muller. Natuurlijk is de crisis vervelend, maar volgens hem biedt die ook kansen. De crisis dwingt ons tenslotte tot institutionele veranderingen, zoals de komst van de nationale politie. Meer samenwerken is goedkoper, maar leidt bovendien tot meer effectiviteit. Verder besprak de mogelijkheid veiligheidszorg te privatiseren, gevangenissen bijvoorbeeld.

Heel leuk om de middag zo positief af te sluiten, maar het publiek bleef wel met vragen achter. Tijdens het napraten bij de borrel vroeg een student aan Muller hoe hij een geprivatiseerde gevangenis voor zich zag op het moment dat die failliet ging. Heel veel verder dan ‘daar heb je een punt’ kwam de professor niet. Uiteindelijk zal op zo’n moment toch de overheid – lees: de belastingbetaler – moeten ingrijpen. Ach, gelukkig is het zo ver nog niet.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven