Minder gesubsidieerde rechtsbijstand

Delen:

Beeld bij Minder gebruik rechtsbijstandNederlanders hebben voor het tweede achtereenvolgende jaar minder vaak een beroep gedaan op gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit blijkt uit de Monitor Gesubsidieerde Rechtsbijstand 2015. In 2015 werden in totaal bijna 435.000 toevoegingen afgegeven, dat is 2 procent minder dan in 2014. De daling wordt vooral veroorzaakt door bezuinigingsmaatregelen van de kabinetten Balkenende IV en Rutte I en II.

De afname geldt zowel in de eerste lijn (het Juridisch Loket) als in de tweede lijn (toevoegingen via de Raad voor Rechtsbijstand). Opvallend is een stijging van het aantal mediations.

Het bereik van het stelsel is in 2015 aanmerkelijk gestegen van 36% naar 39%. Dit komt voor een belangrijk deel door veranderingen in de belastingwetgeving. Ook demografische ontwikkelingen spelen een rol, zoals de toename van het aantal eenpersoonshuishoudens en/of de vergrijzing.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven