‘Minder kandidaten voordragen bij Hoge Raad’

Delen:

Hoge Raad
Foto: Chris van Houts

Als het aan onafhankelijk Kamerlid Roland van Vliet ligt, worden er voortaan maar drie kandidaten voorgedragen als lid van de Hoge Raad. Daartoe heeft Van Vliet een wetsvoorstel ingediend. Overigens geldt dat ook voor de Algemene Rekenkamer.

Nu nog worden namen van de zes topkandidaten voor de functie van raadsheer in de Hoge Raad openbaar gemaakt. Drie daarvan worden uitdrukkelijk voorgedragen aan de Tweede Kamer, die uiteindelijk een keuze maakt. Een werkgroep van de Tweede Kamer oordeelde vorig jaar dat dat kan leiden tot een afbreukrisico voor de drie kandidaten die niet op de voordrachtlijst belanden. Van Vliet vermoedt dat geïnteresseerden daarom kunnen afzien een sollicitatie. Hij wil daarom dat alleen de top-3 wordt geopenbaard. Dat gebeurt nu ook al met kandidaten voor de functie van Nationale ombudsman.

Daarnaast wil Van Vliet regelen dat de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman voor zes jaar worden benoemd. Nu nog gelden zij als substituut-ombudsman, waardoor hun termijn gekoppeld is aan die van de Nationale ombudsman zelf. Volgens Van Vliet is dat onlogisch, omdat beide gespecialiseerde ombudsmannen een eigen wettelijke verankering hebben.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven