Minder klachten tegen advocaten

Delen:

Beeld bij JAARVERSLAGIn 2015 zijn er opnieuw minder klachten ingediend tegen advocaten: het aantal daalde met 13 procent van 2.691 naar 2.332. Dat blijkt uit het jaarverslag van het dekenberaad, waarvan de samenvatting is gepubliceerd op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten.

De dekens lieten het afgelopen jaar 231 financiële desk researches bij advocatenkantoren uitvoeren, ruim vier keer zoveel als in 2014. Er werden 34 financiële onderzoeken uitgevoerd. Ook werd voor de eerste keer een last onder dwangsom opgelegd aan een advocaat die niet verzekerd bleek te zijn voor het risico van beroepsaansprakelijkheid.

De daling van het aantal klachten lijkt een trend te zijn. Volgens voorzitter van het dekenberaad Emilie van Empel is er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen. “De daling is gedeeltelijk te verklaren doordat in bepaalde rechtsgebieden minder zaken zijn en dus ook minder contactmomenten met cliënten, maar ook omdat advocaten worden gestimuleerd om bij een geschil er toch vooral zelf met de cliënt uit te komen”.

Bijna de helft (47 procent) van de geregistreerde klachten was gericht tegen de eigen advocaat. Dit percentage komt vrijwel overeen met het percentage in 2014 (50 procent). Het aantal geregistreerde klachten tegen de advocaat van de wederpartij is in verhouding iets toegenomen, namelijk 29 procent in 2015 tegenover 25 procent in 2014. In driekwart van de gevallen wordt een klacht ingediend door een burger (75 procent). Dat percentage is veel hoger dan vorig jaar (49 procent). De meeste geregistreerde klachten gaan over het rechtsgebied civiel overig. Het gaat dan bijvoorbeeld om beslag- en executie zaken, cassatiezaken, burenruzies en consumentengeschillen. Begin 2016 was 38 procent van de in 2015 geregistreerde klachten nog in behandeling bij de deken. “Dat is niet vreemd als je bedenkt dat het onderzoek van de deken enige tijd vergt,” aldus Van Empel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven