Minder rechters door herziening gerechtelijke kaart

Delen:

Voor het eerst in jaren is het aantal rechters in dienst van de Rechtspraak gedaald: van 2502 eind 2010 naar 2448 eind 2011. De belangrijkste verklaring hiervoor is de geplande operatie Herziening Gerechtelijke Kaart (HGK). Dit blijkt uit het jaarverslag van de Rechtspraak dat gisteren werd gepubliceerd.

Volgens deze schaalvergroting, die nog bij de Eerste Kamer in behandeling is, moeten een aantal rechtbanken fuseren. In dat geval zijn, in beperkte mate, minder rechters nodig. Op die ontwikkeling is in 2011 een voorschot genomen, met name via een terughoudend aannamebeleid.

Strenge streefcijfers

Verder blijkt uit een analyse dat de gemiddelde duur van veel rechtszaken substantieel is gedaald, maar dat de strenge streefcijfers op dit gebied regelmatig niet worden gehaald. Bij de helft van de in totaal 35 procedures is de landelijke norm in 2011 gehaald.

Meer klachten en wrakingen

Volgens het jaarverslag is het aantal klachten over de Rechtspraak sinds 2009 met ruim een kwart toegenomen. Dat komt onder meer doordat de klachtenregeling bekender is geworden en de burger mondiger. Maar het aandeel van de klachten dat gegrond wordt verklaard, is ongeveer hetzelfde gebleven: circa 19 procent.

Ook het aantal wrakingsverzoeken is fors toegenomen. Van 248 in 2007 naar 587 in 2001. Slechts een klein deel van de verzoeken in 2011 werd toegewezen: 6,1 procent.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven