Minder recidive bij straatrovers en inbrekers

Delen:

Foto: Pixabay

Daders van overvallen, straatroven, woninginbraken en geweldsdelicten vallen aanmerkelijk minder vaak in herhaling. Zo daalde onder overvallers de (tweejarige) recidive zelfs van 52 procent in 2004 naar 38 procent in 2013. Het aantal overvallen is daarmee gedaald naar een historisch laag niveau. Dat blijkt uit het WODC-rapport Recidive na High Impact Crimes (HIC).

Woninginbraken, straatroven en overvallen zijn delicten die veel impact hebben op het slachtoffer, zijn directe omgeving en het veiligheidsgevoel onder burgers. De overheid heeft de afgelopen jaren sterk ingezet om deze ‘High Impact Crimes’ (HIC) aan te pakken.

Uit het onderzoek van het WODC blijkt dat de recidive onder alle drie de typen HIC-daders die veroordeeld zijn in de periode 2002 tot en met 2013 is gedaald . De daling is het sterkst onder de overvallers. Zo neemt het aandeel overvallers dat binnen twee jaar opnieuw is veroordeeld af van 52 procent tot 38 procent. De recidive onder woninginbrekers neemt af van 63 procent naar 57 procent en de recidive onder straatrovers is met wat schommelingen gedaald van 57 procent tot 51 procent. Bij de berekening van deze recidivecijfers is rekening gehouden met verschillen in de tijd in de achtergrondkenmerken van de daders. Het WODC heeft geen onderzoek gedaan naar de oorzaken van de daling van de recidive, zoals de mogelijke bijdrage van de geïntensiveerde aanpak van High Impact Crimes.

In het onderzoek is ook gekeken naar de achtergrondkenmerken van de veroordeelde HIC-daders. Opvallend is dat met name straatrovers erg jong zijn: bijna de helft van de veroordeelde straatrovers is minderjarig en een kwart is jonger dan 16 jaar. Ter vergelijk: van de woninginbrekers is slechts 16 procent minderjarig en van de overvallers 19 procent. Het voorkomen van delinquent gedrag bij minderjarigen blijft dan ook een prioriteit voor alle betrokken partijen.

Het rapport werd woensdag 14 maart door minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan burgemeester Aboutaleb van Rotterdam overhandigd. Aboutaleb is voorzitter van de Taskforce Overvallen. Grapperhaus en minister Dekker (Rechtsbescherming) hebben het recidiveonderzoek onder daders van High Impact Crimes, woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De HIC-recidivemonitor van het WODC loopt tot door en met 2021. Elk jaar verschijnt er een update.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven