Juridisch nieuws

Minder spijbelaars voor rechter door nieuwe aanpak

Foto: Depositphotos

Het aantal van spijbelen verdachte jongeren dat zich voor de rechter moet verantwoorden daalt. Oorzaak: de onderliggende problematiek wordt beter aangepakt. “Dan is een gang naar de rechter niet altijd de beste oplossing.”

Dat zegt jeugdrechter Susanne Tempel als toelichting op cijfers van de Raad van de Rechtspraak. Vorig jaar deed de rechter uitspraak in bijna 3200 zaken waarbij verdenking was van overtreding van de Leerplichtwet, tegen nog zo’n 3600 zaken in 2015.

Tempel noemt de daling het een logische gevolg van de nieuwe aanpak. De afgelopen jaren is er volgens haar een verschuiving geweest van zaken die voor de rechter komen, naar een aanpak die gericht is op de problemen die spijbelen veroorzaken. “Er zijn natuurlijk kinderen die in hun puberteit de grenzen opzoeken en daar staat dan gewoon een straf voor, meestal een taakstraf. Maar vaker nog is er sprake van onderliggende problematiek waarbij een straf niet altijd iets toevoegt aan de oplossing van het probleem.”

Depressie

Zo kan een depressie de onderliggende oorzaak zijn van spijbelgedrag. Tempel denkt dat het vinden van de oorzaak een oplossing is om spijbelen tegen te gaan. “De afgelopen jaren zijn in de aanpak tegen spijbelen het OM en de leerplichtambtenaar nauwer met elkaar gaan samenwerken en er is meer aandacht voor de onderliggende problemen van jongeren. Dan is een gang naar de rechter in veel gevallen helemaal niet meer nodig.”

Voor kinderen tot 18 jaar geldt er leerplicht. Leerplichtambtenaren van de gemeente zien toe op de navolging hiervan. Als ouders of leerlingen na schoolverzuim aanwijzingen van de school of leerplichtambtenaar niet opvolgen, kan de leerplichtambtenaar proces-verbaal opmaken. Het Openbaar Ministerie (OM) besluit vervolgens of de zaak voor de rechter komt, of dat deze bijvoorbeeld met een schikking wordt afgehandeld.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand