Minderjarige heeft altijd recht op rechtsbijstand

Delen:

Beeld: Pixabay

Minderjarige verdachten kunnen geen afstand meer doen van het recht op rechtsbijstand. Ook krijgen zij een piketadvocaat aangewezen als zij in de avonduren worden heengezonden en de volgende dag alsnog worden verhoord.

Die maatregel is door de overheid bekendgemaakt in het Staatsblad. Om de Europese Richtlijn 2016/800/EU om te zetten in Nederlands recht zijn Het Wetboek van Strafvordering en de Overleveringswet aangepast.

Instemming

De wetswijziging is door de strafrechtbalie met instemming ontvangen. “Hierin gaat een erkenning schuil voor het onderzoek van de Kinderombudsman waarin wordt geconcludeerd dat het nog te vaak mis gaat met het aanhouden en vastzetten van minderjarigen,” stelt voorzitter Joren Veldheer van de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA).

Kinderombudsman

In haar rapport van april 2019 concludeerde de Kinderombudsman dat minderjarigen te gemakkelijk worden vastgezet en de afwegingen daarover niet zorgvuldig worden gemaakt. “Door de wetswijziging is het makkelijker een minderjarige heen te zenden wanneer geen (piket)advocaat meer beschikbaar is, bijvoorbeeld na de reguliere avondpiketdienst die eindigt om 20:00 uur,” aldus Veldheer die advocaat is bij Stroobach & Dijkers Advocaten. “De minderjarige zal zich de volgende dag moeten melden voor verhoor, maar behoudt nu het recht op rechtsbijstand op dat moment op basis van piketvergoeding. De wetswijziging garandeert dus dat een minderjarige niet langer dan strikt noodzakelijk op het politiebureau hoeft te verblijven voor een verhoor Ook is de minderjarige tijdens een later verhoor verzekerd van rechtsbijstand door een advocaat die wordt vergoed door de overheid.”

Goede stap

Volgens Veldheer is de wijziging een goede eerste stap. “Maar deze lost het probleem van het ontbreken van de piketvergoeding in de situatie van een ontbieding van een minderjarige voor een verhoor (zonder aanhouding) nog niet op.”

Marije Jeltes (Universiteit Leiden) twittert: “Geen gedoe meer over vergoeding,” Jeltes was tot vorig jaar nog jeugdrechtadvocaat, maar gaf er in augustus 2018 de brui aan omdat ze aan de sociale advocatuur geen fatsoenlijke boterham meer overhield.

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven