Boekbespreking Juridische innnovatie – Lawyers as Peacemakers, Practicing Holistic, Problem-Solving Law, J. Kim Wright, American Bar Association.
Kim Wright is de Amerikaanse oprichter van de Renaissance Lawyer Society en de online community CuttingEdgeLaw.
In dit boek van ruim 500 pagina’s geeft zij een overzicht van het snelgroeiend terrein van de holistische juridische praktijkuitoefening. De ontwikkeling is zichtbaar in de rechtspraak, in de advocatuur en in verschillende rechtsgebieden, in de sociale rechtshulp sector, maar ook in de commerciele praktijk. Ik noem een aantal voorbeelden: Collaborative Law is een toepassing waarbij partijen in een civiel geschil contractueel vastleggen niet te zullen procederen en streven naar een schikking buiten rechte. Problem Solving Courts behandelen zaken met een multi-disciplinaire benadering gericht op het aanpakken van de oorzaak, bijvoorbeeld in drugszaken. Nieuwe modellen van mediation die niet alleen gericht zijn op probleemoplossing, maar ook op de complexere dynamiek in de relaties en persoonlijke bewustwording van partijen in het geschil. Voor de taalliefhebbers zijn er nieuwe vormen van juridische taal: Begrijpelijke juridische taal in overheidsdocumenten, maar ook in overeenkomsten tussen bedrijven en consumenten. De kunst van het sorry zeggen bestaat uit maar liefst vijf talen! (The five languages of apolgy, Gary Chapman.) En er zijn juristen die actief werken met vergeving als onderdeel van hun praktijk (Radical Forgiveness – Colin Tipping).
Het humaniseren van het juridisch onderwijs is een andere belangrijke ontwikkeling. Uit Amerikaans onderzoek blijkt herhaaldelijk dat studenten vanaf hun tweede jaar gevoeliger worden voor stress en anders beginnen te denken en te functioneren dan studenten in andere disciplines. De abstracte en litigieuze manier van denken en studeren zou hiervan een belangrijke oorzaak zijn.
Ook het welzijn van juridische professionals is een groeiende tak. Carriere coaches, trauma bestendigheid voor juristen, mindfullness coaching. The Center for Contemplative Mind heeft een Law Program voor advocaten, rechters, hoogleraren en studenten waarin zij de verbinding leggen met hun diepere waarden en yoga en meditiatie beoefenen. Het boek beschrijft nieuwe juridische beroepen, zoals de conflict coach en de legal spiritual counselor.
Het laatste hoofdstuk gaat over uitbreiding van de juridische gereedschapskist met een reeks van vaardigheden op het gebied van communicatie, conflicthantering en samenwerking.
In de meer gepolariseerde juridische context in Amerika is er een dringende vraag bij clienten, burgers, bedrijven en samenleving naar dit soort oplossingen.
In Nederland is is deze ontwikkeling – bij mijn weten – vooral zichtbaar in het strafrecht, en jeugdrecht, maar niet of veel minder in het juridisch onderwijs en de commerciele juridische dienstverlening. Maar gelukkig is er ook Juridische Happinez in Nederland : zie onder andere De Savornin Lohman Advocatuur / Center for Sustainable Justice. Eric van de Luijtgaarden maakt zich al geruime tijd sterk voor herziening van het juridische onderwijs en is de Nederlandse expert in pro-actief recht. Zie www.proactivelaw.nl. En natuurlijk is er een ruim aanbod voor coaching voor advocaten. Mijn excuses aan pioniers met wiens werk ik (nog) niet bekend ben. Ik nodig u van harte uit om uw werk aan dit blog toe te voegen.
© Legal Visuals
Reacties en vragen zijn welkom op dit blog of per email sh@legalvisuals.nl
mr. Susanne Hoogwater is een creatieve juriste en informatie-ontwerper.
Zij is eigenaar van www.legalvisuals.nl, www.legalsketchpad.com en www.goodmoodlaw.com. Zij is auteur van ‘Beeldtaal voor Juristen’ en co-auteur van ‘Schrijven in de juridische praktijk’.