Uiteindelijk, toen ze uit pure uitputting per brancard moest worden afgevoerd van de trouwpartij van een collega bij Baker & McKenzie, en na een week slapen weer bij zinnen was gekomen, viel het kwartje bij Lenet Leusink. Succesvol als advocaat, goed met cliënten en collega’s, maar niet bij machte zichzelf te coachen. Ze besloot een professionele opleiding tot coach en loopbaanbegeleider te volgen, in eerste instantie vooral om haar eigen carrière in betere banen te leiden.
Tijdens die opleiding viel het tweede kwartje, namelijk dit inzicht: “Wat me dreef was het begeleiden en opleiden van mensen. Dat deed ik als advocaat met cliënten, als patroon met stagiaires en in de sectie samen met het team. Dat doe ik nu nog steeds, alleen op een veel breder vlak.”
Hoofd en hart
Leusink richtte GroeiNu op, en houdt zich sinds die tijd bezig met training en coaching van met name juristen. En hoewel dat ook binnen de juristerij geen noviteit is, blijkt Leusink met haar aanpak, die veel elementen ontleent aan de mindfulness, behoorlijk succesvol. Al was dat niet vanaf het begin duidelijk. “Nee”, lacht ze. “ik heb herhaaldelijk cursussen aangeboden waar slecht één deelnemer op afkwam. Maar ik was mijn tijd te ver vooruit.” Inmiddels is dat wel anders. Met name de ‘in-house’ cursussen op bijvoorbeeld de Zuidas slaan aan: “Een van de kantoren waar ik voor werk, wil nu een meditatieruimte in gaan richten, dat lijkt me toch een teken dat mijn verhaal serieus wordt genomen.” Leusink is er van overtuigd dat er in toenemende mate aandacht komt voor een structureel betere relatie tussen werk en privé, tussen hoofd en hart: “Er is een duidelijk spanningsveld op dat vlak tussen de generaties x en y. Incentives die wel werkten voor x doen dat niet meer voor y met alle gevolgen van dien.”
Fanatieke perfectionist
Een cursus die Leusink aanbiedt, is Mindfulness voor advocaten, juristen en mediators. Donderdag 25 februari kwam een tiental advocaten hiervoor bij elkaar op een locatie in het centrum van het land. Evenveel mannen als vrouwen, tussen de 25 en 50 jaar, en over het algemeen worstelend met dezelfde problemen, namelijk het onvermogen weerstand te bieden aan de almaar meer eisende omgeving. Dat gegeven, in combinatie met het stellen van hoge eisen aan jezelf (“type fanatieke perfectionist”) zorgt voor een ongezonde cocktail waar de meeste aanwezigen zich niet (langer) plezierig bij bleken te voelen.
Wat Leusink op zo’n dag doet is niet wereldschokkend, maar moet vooral aanzetten tot inzichten. Inzichten in het eigen – vaak automatische – gedrag. Vooral de vier G’s werkten verhelderend zo bleek: Van Gebeurtenis, via Gedachten en Gevoel naar Gedrag. Met name bij de vertaling van gebeurtenis naar gedachten gaat erg veel mis. Interpretaties, het invullen voor anderen leidt veelal tot een verkeerde conclusies en dito gevoel en negatief gedrag.
Bodyscan
Maar ook zijn er kleine handreikingen in de vorm van korte meditaties, oefeningen en mindfulness-technieken. Deelnemers wordt aangeraden elke dag een paar keer enkele minuten voor zichzelf te nemen om hiermee te werken.
Mild en verstild evalueren de deelnemers na de afsluitende bodyscan de dag. “Is het wel veilig om de snelweg op te gaan in deze staat?” vraagt iemand.