Minister onderzoekt afgeluisterde gesprekken advocaten

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Illustratie: Depositphotos

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) stelt een onafhankelijk onderzoek in naar een systeemfout bij de telefoonprovider van de Dienst Justitiële Inrichtingen, waardoor duizenden gesprekken tussen gedetineerden en advocaten zijn opgenomen en mogelijk ook afgeluisterd.

Dat zei algemeen deken Bart van Tongeren in het Gerbrandydebat. De Nederlandse orde van advocaten kreeg vorige week een signaal van een strafrechtadvocaat dat er een telefoongesprek met een cliënt in een penitentiaire inrichting is opgenomen en afgeluisterd. Hoewel de telefoonnummers van het kantoor zijn geregistreerd in het nummerherkenningssysteem, waardoor deze nummers moeten worden afgeschermd, gebeurde dat niet. Het gesprek is opgenomen en daarnaast ook nog afgeluisterd door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De NOvA trok hierover aan de bel bij de DJI en Telio, de provider van DJI. Volgens de provider ging het om een programmeerfout. Uit onderzoek van Telio bleek dat in 2017 circa 3000 gesprekken zijn opgenomen. Deze gesprekken zijn inmiddels volgens Telio gewist. Over het aantal gesprekken in de periode van 2013 tot 2017 zijn op dit moment nog geen gegevens bekend.

Ernstige zaak

De NOvA noemt het een ernstige zaak en tilt zwaar aan de tekortkomingen. “Het moet volstrekt zeker zijn dat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren en dat het systeem waterdicht is. Voor de NOvA staat voorop dat een cliënt altijd in vertrouwen een gesprek kan voeren met zijn advocaat.”

Van Tongeren beaamt dit. “De minister heeft gezegd dat dit tot op de bodem moet worden uitgezocht. Er komt een onafhankelijk onderzoek. Ik wil niet aan kwade opzet denken”, aldus Van Tongeren.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Gemeente Pijnacker-Nootdorp zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top