Minister verhoogt maximumstraf aantal delicten

Delen:

foto Chris van Houts

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft maatregelen ingevoerd die de strafrechtelijke aanpak van veelvoorkomende criminaliteit moet versterken. Ook heeft hij de maximumstraf van enkele delicten verhoogd.

Aanleiding voor de maatregelen zijn onder meer recente ontwikkelingen in de aard en de ernst van de georganiseerde misdaad, die de samenleving verder dreigen te ondermijnen, aldus het ministerie in een persbericht. Het gebruik van geweld door de georganiseerde misdaad baart het ministerie zorgen.

Ook maakt het ministerie zich zorgen over de “onrust die bepaalde (nieuwe) gedragingen veroorzaken”. Mensen zouden zich bijvoorbeeld online steeds meer schuldig maken aan ernstige inbreuken op het privéleven van anderen.

Verder benadrukt het ministerie dat discriminatie en haat om meer aandacht vragen. “Dit geldt ook voor de veiligheid van kwetsbare groepen, zoals kinderen. Verder speelt erkenning van het leed van slachtoffers een rol bij deze uitbreiding van het strafrecht.”

Het wetsvoorstel voorziet in een reeks maatregelen. Zo worden de strafmaxima voor het delict aanzetten tot geweld, haat en discriminatie verhoogd. Tevens wordt de strafrechtelijke aansprakelijkheid voor deelneming aan ernstig ondermijnende criminele organisaties en liquidatiegeweld verhoogd. Ook wordt er een strafverzwaringsgrond voor het hinderen van hulpverleners ingevoerd.

Het wetsvoorstel met toelichting zijn hier te raadplegen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven