Misdaadboekenschrijver veroordeeld voor afpersing PG Hoge Raad

De 84-jarige auteur van vele ‘true crime’-boeken Gerhardt M. moest nu zélf in de rechtszaal verschijnen, op verdenking van afpersing. Hij zou niemand minder dan de procureur-generaal bij de Hoge Raad hebben bedreigd met brandstichting. Het levert hem een werkstraf op.

Delen:

Depositphotos_417757674_S
beeld: Depositphotos

In zijn oeuvre dook M. in de onderwerelden van verscheidene steden en verschenen onder zijn naam titels als Amsterdamse Penoze, Rotterdamse Penoze, Hofstadpenoze en De Eerste Misdaadencyclopedie Van De Lage Landen. Nu is hijzelf de protagonist in een waargebeurd misdaadverhaal: hij stond terecht voor poging tot afpersing van de PG bij de Hoge Raad om de kwart ton van de Staat los te krijgen waarop hij meende recht te hebben.

Brandbrief

“Een liter benzine, een brievenbus en een lucifer zijn eenvoudige middelen”, schreef hij de procureur-generaal, met bijgaand foto’s van diens woning. Het lijkt om een wanhoopsdaad te zijn gegaan. De schrijver zag een herdruk van zijn misdaadencyclopedie niet doorgaan, hetgeen volgens hem aan een fout van de Staat te wijten was. Het zou hem € 24.000,- hebben gekost, welk bedrag hij tevergeefs als schadevergoeding eiste.

Veelschrijver

Na brieven aan de koning, minister-president Rutte en de Hoge Raad kreeg hij nul op rekest. De schrijver raakte steeds gefrustreerder en schreef uiteindelijk de brief die hem een aangifte zou opleveren. “Ik was de kluts kwijt”, zei hij daarover ter zitting, waarvan Omroep West verslag deed. Hij had niet verwacht dat het tot een strafproces zou komen, maar dat justitie het gelet op zijn leeftijd op een vermanend gesprek op het politiebureau zou houden.

Straf

Hij sprak in zijn verklaring dan ook de wens uit geen strafblad te krijgen. Dat kwam er wel: de rechtbank Den Haag veroordeelde hem tot veertig uur werkstraf, een contactverbod en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. De officier van justitie had gesproken van ondermijning van de rechtsstaat.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven