Misdaadcongres 2014

Delen:

crime-scene-2Ons mensbeeld verandert en het strafrecht verandert mee. Dat lijkt de laatste decennia harder geworden voor daders. Maar klopt dat wel? Onmiskenbaar is de aandacht voor slachtoffers van misdrijven toegenomen. Welke wereldbeelden en mensbeelden schuilen achter deze ontwikkelingen? En met welk mensbeeld ‘werken’ professionals met daders en slachtoffers? Deze en andere vragen rond de omgang met daders en slachtoffers staan ter discussie op het Misdaadcongres 2014 op donderdag 6 november.

Experts uit de rechtswetenschappen, ethiek en rechtspraktijk zullen hun licht laten zijn over het centrale thema. Daarnaast treedt ook schrijfster Kristien Hemmerechts op. Zij wordt door literatuurcriticus en emeritus hoogleraar Jaap Goedegebuure geïnterviewd over haar roman De vrouw die de honden te eten gaf, geïnspireerd op het leven van de ex-vrouw van Dutroux, Michelle Martin. Het boek deed veel stof opwaaien in België, omdat Michelle Martin er een menselijk gezicht in kreeg.

In de middagworkshops is er onder meer aandacht voor de omgang met jeugdige daders, en voor verdachten van internationale misdrijven. Ook vertelt een ex-gedetineerde over hoe hij werd bejegend na het uitzitten van zijn straf. Steeds staat de vraag centraal vanuit welk wereld- en mensbeeld wij daders en slachtoffers bejegenen en zouden moeten bejegenen.

Sluitstuk van het congres is de aanbieding van het eerste exemplaar van het interview- en fotoboek Mensbeeld en strafrecht aan Geert Corstens, president van de Hoge Raad.

De organisatie van het jaarlijkse Misdaadcongres is in handen van het Centrum voor Justitiepastoraat en de Stichting Mens en Strafrecht, met medewerking van onder meer de Universiteit van Tilburg, Universiteit Maastricht, Universiteit Utrecht en Vrije Universiteit Amsterdam en diverse subsidieverstrekkers.

Klik voor meer informatie en aanmelding hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven