Modelregels voor gemeenten bij aanbesteden onder Europese norm

Delen:

Minister Maria van der Hoeven en VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma hebben op 31 augustus een overeenkomst getekend met als doel om gemeenten te helpen beter aan te besteden. Gemeenten krijgen daardoor uniforme regels aangereikt voor aanbestedingen onder de Europese norm (193.000 euro) waarmee ze aan de slag kunnen.

Hierdoor krijgen bedrijven in elke gemeente met dezelfde regels te maken. EZ, VNG en BZK hebben het initiatief genomen op gezamenlijk afspraken vast te leggen in deze overeenkomst. De VNG zal samen met gemeenten, maar ook vertegenwoordigers van ondernemers inzetten op modellen. Er zal een Model inkoopreglement voor aanbesteden onder de Europese drempels worden ontwikkeld. Ook worden algemene inkoopvoorwaarden geformuleerd. Deze VNG-modellen zijn een belangrijke stap voor verdere professionalisering van aanbesteden en meer uniformiteit tussen gemeenten. Ook wordt gestreefd naar een uniforme klachtenregeling bij aanbestedende diensten. Daarnaast is de inzet van de overeenkomst het aanbestedingsbeleid te verplaatsen ‘van backroom naar boardroom’ en gemeentebestuurders te betrekken. Gemeenten en bedrijven (met name het mkb) zullen hiervan profiteren.

Regels in gemeenten meer naar elkaar toe laten groeien

Uit verschillende rapporten blijkt dat de expertise van aanbestedende diensten de laatste jaren is toegenomen, maar dat er nog ruimte is voor verdere professionalisering van de aanbestedingspraktijk. Dit geldt zowel voor de naleving van de regels als de wijze waarop deze regels worden toegepast in de praktijk. Het nieuwe convenant moet hen daarbij helpen, zegt minister Van der Hoeven. “Aanbestedende diensten gebruiken hun eigen regels onder de drempel. Door de omvang van hun inkoopvolume zijn ze een belangrijke opdrachtgever voor het bedrijfsleven en met name het mkb. Voor ondernemers is het van belang dat zij een goede en eerlijke kans maken om in te schrijven op overheidsopdrachten en dat de regels meer naar elkaar groeien. Deze afspraken helpen daarbij.” De VNG-modellen moeten eind volgend jaar klaar zijn.

Nieuwe wet helpt MKB

De overeenkomst met de VNG is een aanvulling op de nieuwe Aanbestedingswet. De nieuwe Aanbestedingswet heeft onder andere tot doel dat het mkb beter toegang krijgt tot overheidsopdrachten. Aanbestedende diensten mogen geen onredelijke eisen aan het bedrijfsleven stellen bij aanbesteden. De lastendruk bij bedrijfsleven en overheid wordt door die nieuwe wet met 77 miljoen euro per jaar verminderd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven