Juridisch nieuws

Proef spreekuurrechter voorlopig stopgezet

Foto: Pexels

De proef met de spreekuurrechter lijkt voorlopig te stoppen, zo blijkt uit motie van de Tweede Kamer. Maar e-Court kan daarentegen verder.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen diende onlangs een motie in over het voorzetten van de pilot met de spreekuurrechter. Volgens Van Nispen zijn de ervaringen die sinds oktober 2016 zijn opgedaan met de spreekuurrechter overwegend positief. Desondanks wordt deze proef van de rechtbank Noord-Nederland stopgezet in afwachting van een evaluatie. Van Nispen zou graag zien dat de regering, in overleg met de Raad voor de rechtspraak, de proef met een spreekuurrechter gedurende de evaluatie voortzet. Alleen de SP, de PvdA, GroenLinks, de PvdD, DENK, 50PLUS en FvD stemden voor deze motie. Te weinig – zodat de proef met de spreekuurrechter voorlopig lijkt te stoppen.

E-Court lijkt echter gered. Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) erkende in de Kamer dat er twijfel bestaat of vormen van digitale arbitrage zoals e-Court voldoen aan de eisen die mogen worden gesteld aan onafhankelijke en transparante geschillenbeslechting. Ze verweest naar de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden, die een zestiental aanbevelingen had geformuleerd om de praktijk van digitale arbitrage te verbeteren. De raadslieden had de rechterlijke macht opgeroepen om goedkeuring aan de arbitrage-uitkomsten van e-Court te onthouden omdat ambtshalve toetsing achterwege blijft. Daarom wilde Buitenweg dat de regering, samen met de Raad voor de rechtspraak zou onderzoeken welke vorm digitale arbitrage voldoet aan rechtstatelijke eisen. Maar de Kamer had hier in meerderheid geen behoefte aan. E-court kan voorlopig haar gang gaan.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand