Mooie winsten advocaten, niet voor notarissen

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Gerd Altmann/Pixabay

De advocatuur heeft een financieel goed jaar achter zich. De winstontwikkeling was in 2018 relatief sterk. Bij notarissen was die juist zwak. Dat meldt SRA, een netwerkorganisatie van 370 zelfstandige accountantskantoren.

SRA onderzocht, aan de hand van jaarrekeningen, de omzet- en winstontwikkeling van het Nederlandse mkb in 2018. De omzet zag er met een stijging van 10 procent (ten opzichte van 2017) prima uit. De winsten stegen in 2018 met 16 procent vergeleken met een jaar eerder. In dezelfde periode stegen de personeelskosten wel met 9 procent – vooral door de krapte op de arbeidsmarkt. De cijfers staan in het rapport Branches in Zicht 2019.

In de specialistische zakelijke dienstverlening, zoals de juridische sector, was de stijging van de personeelskosten beperkt tot 6 procent. In die sector nam het eigen vermogen toe met 20 procent – iets meer dan het gemiddelde binnen het mkb (16 procent). Opmerkelijk is dat in deze branche de kortlopende schulden fors zijn toegenomen (met 17 procent), bijna het dubbele van het mkb-gemiddelde.

De zakelijke dienstverlening zag van alle branches binnen het mkb de omzet het hardst groeien: met 13,6 procent. In deze branche steeg de winst met 17,6 procent – iets meer dan het mkb-gemiddelde – maar minder dan in de bouwsector (30 procent winstgroei). De winsten in de branche specialistische zakelijke dienstverlening stegen de afgelopen jaren, steeds ten opzichte van het vorige jaar met 17 procent (2014), 26,7 procent, 29,5 procent, 14,3 procent en in 2018 met 17,6 procent.

Maar die mooie cijfers kwamen niet allemaal van juristen. Rechtskundige dienstverleners bleven per saldo achter bij het gemiddelde van de branche, melden de onderzoekers. Wel zijn er grote onderlinge verschillen. De winstontwikkeling was bij advocaten in 2018 relatief sterk, maar die van notarissen juist ‘erg zwak’. De omzetgroei in beide groepen was ‘ondermaats’.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top