Mr. interesseert me Nada!

Delen:

“Mr. interesseert mij nada, wat u schrijft interesseert mij nada. Ik heb geprobeerd u een dienst te bewijzen, maar als u dat niets interesseert, dan is dat uw probleem. Dag meneer Van Kleef.” Beduusd staar ik naar de telefoon. Professor mr. A.Q.C. Tak (emeritus hoogleraar staats- en bestuursrecht) heeft zojuist de hoorn erop gegooid. Ik had hem gebeld omdat Tak me een brief geschreven had met wat vragen over de verkiezing van de Gouden Peer staatsrecht. Dus legde ik hem nog eens mondeling uit hoe het allemaal verloopt, dat we niet over één nacht ijs gaan, dat emeriti niet meedoen tenzij ze nog actief in het debat meedoen etc etc.

Het mocht Tak allemaal niet overtuigen. Ik kreeg college over het feit dat er in Nederland slechts zeven hoogleraren uitsluitend staatsrecht beoefenen en dat wij nalatig waren geweest door ze niet allemaal op te nemen in de lijst van ‘peers’, dat een blad als Mr. dat toch zeker de pretentie heeft om verantwoorde journalistiek te bedrijven (meestal wel) en de pretentie en uitstraling heeft serieus verslag te doen van het wetenschappelijk debat (nee dus) toch wel wat zorgvuldiger had kunnen zijn (proberen we altijd), kortom, de hoofdredacteur zag verbaal alle hoeken van de kamer.

We vervolgden ons debat, de professor begon luider te spreken, de telefoon werd op de speaker gezet zodat ook andere aanwezigen van ons gesprek konden meegenieten, en ik kwam uiteindelijk tot de conclusie dat we het niet eens zouden worden en verzocht Tak een en ander op te schrijven hetgeen wij uiteraard in het komend nummer van Mr. zouden publiceren, maar ineens was hij niet meer geïnteresseerd. (Da capo al fine).

Benieuwd geworden naar wie achter al deze boosheid schuilgaat, toch even de website van Tak (www.tak-teunissen.nl) opgezocht. Tak blijkt na zijn pensionering maar liefst drie juridische advies-bv’tjes te hebben opgericht en richt zich samen met zijn kompaan Teunissen, hoogleraar aan de Open Universiteit, op wat ze noemen bestuursjuridische advisering. Tak is de baas van Legal Opinion bv, niet vies van wat knippen en plakken, want, zo zegt de site: “Professor Tak is in het bijzonder deskundig in het analyseren van meer complexe vraagstukken in ‘legal opinions’.”, terwijl zijn collega Teunissen directeur is van Legal Advise, en, zo lezen we: “in het bijzonder deskundig in het analyseren van meer complexe vraagstukken in ‘legal advice’.”

Natuurlijk heeft het er niets mee te maken, maar noch Tak noch Teunissen behoorde volgens hun collega’s tot de ‘peers’ op respectievelijk het gebied van staatsrecht (december 2009) en dat van het bestuursrecht (februari 2008). Dat de reactie van Tak hierdoor zou zijn ingegeven sluiten wij echter geheel uit. De heer Tak was er uitsluitend op uit onze redactie een dienst te bewijzen. Waarvan akte.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven