‘Na alle hectiek veel zin in vonnis’

Delen:

Bart van Meegen

De rechtbanken maken hectische tijden door. Alleen urgente zaken gaan nog door, verder zijn alle gerechten op slot. Zaken worden zoveel mogelijk schriftelijk gedaan. Rechtbankpresident Bart van Meegen (rechtbank Overijssel) blogt over crisisoverleg en thuiswerken.

“Het zijn bizarre tijden. Afgelopen zondagochtend kreeg ik de eerste appjes over een crisisoverleg van de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak met de ministers Grapperhaus en Dekker. En vervolgens ging het snel. In de loop van de zondagmiddag hadden we een crisismanagementteam-vergadering voor de rechtbank Overijssel en aan het begin van de avond een bespreking met de teamvoorzitters en het hoofd facilitaire dienst van onze rechtbank om ervoor te zorgen dat de rechtbank per dinsdag zou sluiten èn dat de urgente processen door zouden gaan.

Prioriteit

Onder leiding van een landelijk crisisteam zijn er de afgelopen dagen heel veel afspraken gemaakt over uniforme werkprocessen in de verschillende rechtsgebieden. Welke zaken moeten prioriteit krijgen? Hoe kunnen partijen zonder fysiek contact toch op een verantwoorde wijze worden gehoord? Hoe moeten uitspraken worden gedaan als publiek niet welkom is? De gemaakte afspraken zijn maandag gepubliceerd op rechtspraak.nl.

Voortvarend

Vanaf zondagavond hebben we samen met alle collega’s in de rechtbank heel veel moeten regelen. Toen ik maandagochtend op de rechtbank kwam waren de eerste zittingen al afgebeld of omgezet naar een digitale vorm en waren rechters en juridisch medewerkers al bezig om dossiers te verzamelen om thuis uitspraken te schrijven of komende zittingen voor te bereiden. Ik ben trots op de voortvarende manier waarop alle collega’s in de rechtbank Overijssel, maar eigenlijk in de hele rechtspraak, deze enorme uitdaging hebben opgepakt.

Tegenstrijdige gevoelens

Sinds dinsdag ben ook ik, net als mijn collega’s, thuis aan het werk. Dat voelt heel vreemd en mijn gevoelens zijn tegenstrijdig. Enerzijds wil ik me houden aan de landelijke instructies om de maatschappelijke gevolgen van het virus zo beperkt mogelijk te houden en wil ik binnen de rechtbank het goede voorbeeld geven. Anderzijds voel ik me verplicht om in roerige tijden als kapitein op het schip aanwezig te zijn. Enerzijds mis ik het directe contact met de collega’s en anderzijds is het gezellig om samen met mijn partner thuis te zijn. Het houden van besprekingen via Skype valt overigens reuze mee, maar wellicht helpt het dat we binnen de rechtspraak sowieso veel gebruikmaken van videoconferencing en binnen de rechtbank Overijssel hebben de meeste medewerkers een laptop en smartphone.

Wat doet een president die thuis aan het werk is, vraagt u zich wellicht af.  Elke dag hebben we, vanuit huis, overleg met het crisismanagementteam. In afstemming met het landelijke crisisteam, bekijken we dagelijks hoe het loopt in onze rechtbank. Hoe gaat het met onze medewerkers? Zijn ze nog gezond? Hoe weten we of iemand corona heeft en wanneer zouden collega’s daarover moeten worden geïnformeerd? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze elkaar zo min mogelijk besmetten? Kunnen ze met de digitale hulpmiddelen uit de voeten of moeten die worden verbeterd? Worden de gemaakte afspraken nageleefd? Gaan de schriftelijke processen, zoals afgesproken, door en zijn we voldoende bereikbaar? Informatie wordt ingewonnen, antwoorden geformuleerd, acties gecoördineerd en communicatie afgesproken.

Contact met deken

Daarbij mag ik onder meer zorgen voor externe communicatie en de afstemming met lokale externe partijen. Dat betekent dat ik maandag een interview heb gegeven aan De Stentor en dat we een filmpje hebben geplaatst op LinkedIn en Twitter om begrip te vragen voor de situatie en het publiek te wijzen op rechtspraak.nl als bron van actuele informatie. Sinds zondag heb ik enkele keren contact gehad met de deken van de Orde van Advocaten en de hoofdofficier van justitie om hen te informeren en om te horen hoe de maatregelen worden ervaren. Tevens heb ik de burgemeesters van Zwolle, Almelo en Enschede en de Commissaris van de Koning in Overijssel geïnformeerd over de sluiting van de rechtbank, maar ook over de processen die doorgaan.

Ruimte voor vonnis

Inmiddels begint de meest acute druk wat af te nemen. Daardoor ontstaat er weer wat tijd en ruimte voor andere zaken, zoals dit blog en een vonnis. Van een collega die thuis in Zwolle vonnissen zit te schrijven, ontving ik gisterenmiddag een concept-vonnis in een letselschadezaak waar ik in de meervoudige kamer zit. Het vonnis staat op de rol voor woensdag aanstaande, dus dat betekent dat ik vandaag of morgen naar het concept moet kijken. En daar heb ik eerlijk gezegd, na alle hectiek, wel weer heel veel zin in. Bovendien is dat waar we het voor doen. Dat er ook in deze bizarre tijden recht gesproken wordt. Al mogen we even geen fysiek contact hebben, op ons kunt u blijven rekenen.”

Bekijk alle afleveringen van de (hopelijk zeer tijdelijke) rubriek Coronarecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven