Naar de rechter vanaf 125 euro

Delen:

Voor 60 procent van de Nederlandse bevolking komt een gereduceerd tarief voor de griffierechten. Dit blijkt uit het wetsvoorstel voor een kostendekkend griffiestelsel dat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) gisteren voor consultatie naar belanghebbende partijen heeft gestuurd. Daarmee voorkomt de minister dat het recht op toegang tot de rechter in het geding zou komen.

Bij zaken voor de kantonrechter wordt het laagste tarief 125 euro. Bij de bestuursrechter komt het laagste standaardtarief op 500 euro te liggen. Bij grote zaken, waarbij meer geld is gemoeid, lopen de griffierechten op. Voor lage en middeninkomens komen er kortingen op de griffierechten. Mensen met de laagste inkomens kunnen vaak driekwart van de griffierechten terugkrijgen, voor middeninkomens ligt dit op een kwart. Voor zaken in hoger beroep worden de griffierechten 2,5 keer zo hoog als voor zaken in eerste aanleg.

Uitgangspunt is dat de burger die zijn recht wil halen bij kanton- en bestuursrechter, zelf de kosten voor zijn rekening neemt. Dit moet jaarlijks 240 miljoen euro opbrengen.

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven