Nabestaande als medeaanklager

Delen:

Het Burgercomité tegen Onrecht wil dat nabestaanden van slachtoffers van levensdelicten als aanklager naast het Openbaar Ministerie kunnen gaan optreden in het strafproces.

Dat schrijft het comité, dat sinds vorig jaar opkomt voor nabestaanden en slachtoffers van ernstig geweld, dinsdag in een brief aan de vaste Kamercommissie voor justitie. Dit systeem van ‘medeaanklagers’ is al bekend in Duitsland. Daar mogen ‘Nebenklägers’ bijvoorbeeld vragen stellen aan een verdachte, een verklaring afleggen en zelfs strafeisen formuleren in een requisitoir. Dat gebeurde onlangs ook in het nog lopende proces tegen vermeende nazi-kampbewaker John Demjanjuk.

Het Burgercomité van Leefbaar Capelle-politicus Joost Eerdmans vindt de positie van nabestaanden en slachtoffers in het Nederlandse strafproces te zwak. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven