De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, is verheugd dat de Eerste Kamer op 16 juni jl. heeft ingestemd met de instelling van een Kinderombudsman. Kinderrechten worden hiermee verankerd in onze samenleving. De Nationale ombudsman is al bezig met de voorbereidingen rond de komst van de Kinderombudsman in zijn organisatie. Wanneer de Kinderombudsman begint is nog niet bekend. Het is aan de nieuwe regering om de wet uit te voeren en te bepalen wanneer de wet in werking treedt.
Overheden en andere organisaties gaan niet altijd goed om met de rechten van kinderen. Tot nu toe ontbrak het aan een instantie die zich speciaal richt op de naleving van de rechten van kinderen. Het VN-Comité voor de Rechten van het Kind heeft Nederland in de afgelopen jaren een paar keer op de vingers getikt want Nederland voldoet niet aan het Kinderrechtenverdrag. De Kinderombudsman voorziet in een leemte in onze maatschappij. Kinderen en jongeren krijgen hiermee eindelijk de ombudsman die zij verdienen: een ombudsman die zich speciaal voor hun rechten inzet. Tweede Kamerlid Arib (PvdA) diende een wetsvoorstel om een Kinderombudsman in te stellen in. Inmiddels hebben de Tweede Kamer (op 22 april jl.) en de Eerste Kamer ingestemd met het instellen van een Kinderombudsman.
De Kinderombudsman krijgt de volgende taken. Hij zal, gevraagd en ongevraagd, de regering en het parlement adviseren over wet- en regelgeving die de rechten van jeugdigen raken. Ook gaat hij uit van de eigen kracht van kinderen en jongeren zodat zij zelf besef krijgen van hun rechten en daarvoor opkomen. Hij zal daarom actief zijn op het gebied van onderwijs en voorlichting. Daarnaast mag de Kinderombudsman klachten behandelen, niet alleen over de overheid, maar ook over andere organisaties met een taak op jeugdgebied, zoals scholen, kinderopvang, jeugdzorg en ziekenhuizen. De Kinderombudsman kan ook onderzoek doen naar mogelijke schendingen van kinderrechten in Nederland. Het is de bedoeling om kinderen goed te betrekken bij het werk van de Kinderombudsman.