Nationale ombudsman: ‘Meer oog voor slachtoffers bij strafbeschikkingen’

De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen wil dat het Openbaar Ministerie bij strafbeschikkingen meer oog heeft voor slachtoffers. Dat schrijft hij in een brief aan demissionair ministers Grapperhaus en Dekker. Bij zaken die niet voor de rechter komen, wordt met de belangen van slachtoffers te weinig rekening gehouden, vindt de ombudsman. Hij meent dat toegang tot recht voor hen onder druk staat.

Delen:

Strafbeschikking Depositphotos-b0d4a759
Foto: Depositphotos

Het OM kan voor veel voorkomende strafbare feiten zelf een straf opleggen met een zogenoemde strafbeschikking. Dat kan bijvoorbeeld een geldboete, een taakstraf of een schadevergoeding zijn. Maar slachtoffers worden hierbij onvoldoende betrokken, meent de ombudsman. Zo zijn ze slechter af dan wanneer een zaak wel voor de rechter komt.

Wetgever

De ombudsman wil daarom dat het OM, wanneer het zaken zelf afhandelt, meer rekening houdt met de positie van het slachtoffer. De wetgever moet de belangen van het slachtoffer daarom voldoende waarborgen in regelgeving. Onlangs schreven de ministers aan de Tweede Kamer dat zij geen aanleiding zien om te onderzoeken hoe meer recht kan worden gedaan aan slachtoffers in deze zaken. De ombudsman schrijft in zijn brief dat hij wel degelijk een reden ziet om regelgeving en praktijk op dit punt tegen het licht te houden.

Positie slachtoffers

Bij strafzaken die voor de rechter komen kan het slachtoffer wel zijn stem laten horen. Dat kan bijdragen aan het herstel van emotionele schade. Ook krijgt het slachtoffer zo de gelegenheid om zaken toe te lichten, zoals een verzoek om schadevergoeding. De focus rondom de strafbeschikking ligt vooral op een efficiënte afhandeling en niet op de belangen van slachtoffers, schrijft de ombudsman. Dat is niet behoorlijk, vindt hij.

Slachtofferhulp

Slachtofferhulp Nederland en slachtofferadvocaten trokken eerder aan de bel bij de ombudsman. Zij constateren dat het OM, mede als gevolg van coronamaatregelen, steeds meer en ook zwaardere zaken zelf afhandelt. Dan is het dus des te meer van belang dat het OM aandacht heeft voor slachtoffers, zegt de Nationale ombudsman.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven