Neckermann.com Benelux overgenomen door Axivate Capital

Delen:

De Nederlandse investeringsmaatschappij Axivate Capital neemt Neckermann.com Benelux over. Medio juli 2012 werd in Duitsland aan het Duitse postorderbedrijf Neckermann voorlopig uitstel van betaling verleend; kort daarna volgden gesprekken met diverse overnamekandidaten. Onder leiding van de nieuwe eigenaar Axivate Capital wil Neckermann.com de komende jaren uitgroeien tot een van de grootste e-commercebedrijven in de Benelux. Axivate heeft al belangen in onder meer touroperator Corendon en een aantal andere bedrijven die grotendeels online zaken doen met de klant.

Adviseurs Axivate Capital (Bas Rasker):
Vestius Advocaten (Helger Kamerman), Kneppelhout & Korthals (Olaf van Haperen)

Adviseurs Neckermann Benelux:
AKD (Luc Defaix, Peter Claassen, Ward Aerts, Judith van Brussel, Sjoerd Oosterhuis, Niels van Nuland, Eliëtte Vaal, Cees Dekkers), KPMG

Luc Defaix, dealmaker voor AKD: “De verslechterde liquiditeitspositie van Neckermann Benelux maakte dat dit complexe proces met vele stakeholders snel en efficiënt doorlopen moest worden. Door allereerst het uitstel van betaling en vervolgens op 1 oktober 2012 het faillissement van moederbedrijf Neckermann Duitsland werd het steeds moeilijker voor Neckermann Benelux om haar hoofd boven water te houden. In deze complexiteit was het noodzakelijk de deal af te ronden en goedkeuring van de NMa te krijgen voordat ook Neckermann Benelux meegetrokken zou worden in de Duitse malaise. Daaruit voortvloeiend werd de deal complexer door de inmenging van zowel de Duitse curator van Neckermann Duitsland als haar achterliggende aandeelhouder die nog diverse zekerheidsrechten bezat op diverse onmisbare activa, met name intellectueel eigendom. Nadat Axivate als kandidaat koper overbleef, is onderhandeld door Neckermann Benelux met zowel Axivate, de Duitse curatoren als de achterliggende aandeelhouder van Neckermann Duitsland. Zowel verschillende belangen en uitgangsposities als de cultuurverschillen maakten het geheel tot een uitdagend proces. AKD is huisadvocaat van Neckermann Benelux en verleent uit dien hoofde al jaren vanuit verschillende rechtsgebieden juridische diensten aan het bedrijf. Het moment dat je beseft dat je door deze deal het faillissement van een groot en bekend Nederlands bedrijf hebt kunnen voorkomen, was daarom bijzonder. Wanneer we bij AKD kijken naar de retailsector dan zien we dat deze sector voor grote uitdagingen staat. Het uitblijven van economisch herstel zet de binnenlandse consumptie en het consumentenvertrouwen sterk onder druk. Hierdoor daalt de omzet en neemt het aantal faillissementen in de sector in hoog tempo toe. De online retailsector heeft zich inmiddels stevig genesteld naast de traditionele retailsector. We zullen zien dat in deze groeimarkt het komende jaar nog meer overnames zullen plaatsvinden. De markt is nu nog sterk gediversifieerd en kent vele (kleine) spelers. Dat een concentratiegolf zal plaatsvinden in deze groeiende sector is dan ook slechts een kwestie van tijd.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven