Necrofilie en andere vormen lijkschennis moeten strafbaar worden

Het fysiek aantasten van een overleden lichaam is niet strafbaar. Dat zou het wel moeten zijn, vinden onderzoekers. Bepaalde vormen van lijkschennis, zoals het opgraven of wegmaken van een lijk, zouden zwaarder moeten worden bestraft.

Delen:

Necrofilie en andere vormen lijkschennis moeten strafbaar worden - Mr. online
Foto: Depositphotos

Die aanbevelingen staan in het rapport Strafbaarstelling van lijkschennis, dat wetenschappers van de Vrije Universiteit en onderzoeksbureau De strafzaak schreven in opdracht van het WODC. Lijkschennis maakt immers een ernstige inbreuk op de integriteit van het overleden lichaam en op de belangen van nabestaanden en anderen in de samenleving. Niet alleen het fysiek aantasten van een overleden kent nog geen eigen strafbepaling, dat geldt ook voor andere vormen van lijkschennis – in de meeste onderzochte landen is dat wel strafbaar. Seksueel misbruik (necrofilie), het maken van naaktfoto’s of het betalen voor donatie van een overleden lichaam zouden ook strafbaar moeten worden. In het onderzoek is van tien vormen van lijkschennis onderzocht of strafbaarstelling aan te bevelen is. Daarbij is ook gekeken naar de strafbaarheid van lijkschennis en discussies daarover in zeven andere landen.

Lichamelijke integriteit

Het recht op bescherming van de lichamelijke integriteit en de persoonlijke levenssfeer werken na het overlijden door. Daarom verdient ook het dode lichaam bescherming. Wanneer een overleden lichaam na een moord wordt verminkt en weggemaakt, tast dat ook nog eens de mogelijkheid aan om de moord op te helderen. Om deze redenen moeten bepaalde vormen van lijkschennis strafbaar worden gesteld, en er moeten substantiële maximumstraffen op komen.

Doneren lichaam

Lichamen kunnen nu worden gedoneerd ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek of onderwijs. In die gevallen kan het worden ontleed, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van de wetenschap en de opleiding van medici. Er mag echter geen geld worden verdiend met de handel in lichamen of lichaamsdelen. Ook dit moet daarom worden verboden, stellen de onderzoekers. Daarnaast zou er een vergunningenplicht moeten komen voor bedrijven die gedoneerde lichamen tegen betaling ter beschikking stellen aan andere bedrijven.

Lees hier het rapport.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven