Nederland en Azerbeidzjan wisselen expertise uit over criminaliteitsbestrijding

Delen:

Nederland en Azerbeidzjan gaan kennis en ervaring uitwisselen op het gebied van bestrijding van georganiseerde criminaliteit, zoals illegale migratie, mensensmokkel, mensenhandel en handel in illegale drugs. Dinsdag 10 augustus heeft Minister van Justitie Hirsch Ballin daartoe samen met de Azerbeidzjaanse Minister van Binnenlandse Zaken Ramil Usubov een verklaring getekend. Minister Hirsch Ballin heeft zijn collega uitgenodigd om met projectvoorstellen te komen.

Op grond van de gemaakte afspraken kan kennis en ervaring worden uitgewisseld tussen opsporingsambtentaren van beide landen. De minister benadrukte tijdens het gesprek met zijn collega hoe belangrijk het is dat er persoonlijke contacten zijn tussen ambtenaren die in beide landen belast zijn met rechtshandhaving. Door deze persoonlijke contacten kunnen zij het belang van samenwerking bij de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit beter onderkennen. Daarmee is het gezamenlijke doel van bestrijding van bijvoorbeeld migratiecriminaliteit en drugshandel gediend.

Eerder deze week maakte Minister Hirsch Ballin aan de Azerbeidjaanse regering bekend dat Nederland eerdere bezwaren tegen de toetreding van Azerbeidzjan tot het Apostilleverdrag heeft ingetrokken. Hierdoor wordt de procedure voor de erkenning van wederzijdse documenten, zoals trouw- en geboorteakten doelmatiger. Dit kan veel tijd schelen in juridische procedures van individuele burgers.

Deze week brengt minister Hirsch Ballin een bezoek aan Azerbeidzjan op uitnodiging van minister Fikrat Mammadov van Justitie in vervolg op eerdere contacten in de Raad van Europa, waar Azerbeidzjan deel van uitmaakt. Het bezoek staat in het teken van het onderhouden van de goede bilaterale contacten en de samenwerking op het gebied van justitie en immigratie. Deze samenwerking is onder meer belangrijk voor de effectieve bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit, zoals mensenhandel en mensensmokkel, en de bestrijding van illegale migratie. Het Nederlandse Ministerie van Justitie zet zich in Azerbeidzjan in voor de bevordering van de rechtsstaat. Tijdens het werkbezoek sprak Minister Hirsch Ballin onder meer met de voorzitter van de Milli Majlis, het Azerbeidzjaanse Parlement. Ook sprak hij met procureur-generaal Zakir Garalov en het hoofd van de immigratiedienst.

Op het programma staan nog gesprekken met onder meer President Ramiz Rzayev van het Hooggerechtshof en het hoofd van de grensbewakingsdienst. Ook zal de minister in het Noordelijke deel van Azerbeidzjan spreken met vertegenwoordigers van lokale handhavingsdiensten en de rechtsspraak. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven