Juridisch nieuws

Nederland geeft veel uit aan rechtsbijstand

Nederland staat van alle Europese landen op een tweede plek als het gaat om uitgaven voor rechtsbijstand van overheidswege. Gemiddeld geeft de overheid 1.270 euro per zaak uit. Alleen Het Verenigde Koninkrijk scoort hoger. Dat blijkt uit een rapport dat de Raad van Europa heeft uitgebracht.

Nederland staat in 2016 met een uitgave 119,2 euro per inwoner vijfde op de lijst van landen in Europa die het meest uitgeven aan hun justitieel apparaat. Alleen in Duitsland, Luxemburg, Zwitserland en Monaco kosten openbaar ministerie en rechtspraak meer per hoofd van de bevolking dan in Nederland. Met 214,8 euro per inwoner voert Zwitserland het klassement aan, gevolgd door Monaco (163,8 euro), Luxemburg (157,3 euro) en Duitsland (122 euro).

Onderaan de lijst bungelen Azerbeidzjan (7,8 euro), Armenië en Moldavië (8 euro) en Oekraïne (8,1 euro). Het Europees gemiddelde is 64 euro. De Raad onderzocht de rechtssystemen in de 47 lidstaten.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures