Nederland op vijfde plaats beste rechtsstelsels

Delen:

Depositphotos_179892182_s-2019
beeld: Depositphotos

Nederland staat op de vijfde plaats in de gezaghebbende WJP Rule of Law Index 2020. In deze index worden rechtsstelsels van over de hele wereld met elkaar vergeleken.

Met de vijfde plek handhaaft Nederland zijn positie van de voorgaande jaren. Het gezaghebbende World Justice Project vergelijkt ieder jaar rechtsstelsels van over de hele wereld met elkaar. Volgens de lijst heeft Scandinavië de beste rechtssystemen, Denemarken staat bovenaan. Daarna komen Noorwegen, Finland en Zweden.

Civiel recht

Om tot de rangorde te komen wordt naar een aantal onderdelen gekeken. Op het gebied van civiel recht is Nederland dit jaar van de tweede naar de derde plaats gedaald. Dat is te wijten aan een daling op het onderdeel ‘unreasonable delay’ – hierop zakte Nederland van de veertiende naar de tweeëntwintigste plaats. Op het gebied van strafrecht bekleedt het Nederlandse rechtsstelsel net als in 2019 de achtste plaats.

Venezuela onderaan

Helemaal onderaan de lijst, op de 128e plaats, staat Venezuela. De staart van de ranglijst wordt verder gevormd door Cambodja en Congo.
Het onderzoek van The World Justice Project is gebaseerd op interviews met 130.000 huishoudens en 4.000 experts van over de hele wereld.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven