Juridisch nieuws

Nederland voorzitter Europese rechtspraak

Kees Sterk (foto: ENCJ)

Nederland vervult de komende twee jaar het voorzitterschap van de organisatie van Europese Raden voor de rechtspraak. Tijdens de algemene vergadering van de in Lissabon, op 31 mei, werd de Nederlandse rechter Kees Sterk gekozen tot voorzitter. Sterk is sinds 2013 vicevoorzitter van de Raad voor de rechtspraak.

“De onafhankelijkheid van de rechtspraak staat onder druk”, zegt Sterk. “Mensen moeten in elk Europees land terecht kunnen bij een onpartijdige rechter, die recht spreekt aan de hand van de wet en niet aan de hand van politieke of zakelijke belangen.” Sterk (1962) was eerder lid van de Hoge Raad en doceerde strafrecht aan de Universiteit van Tilburg.

Het European Network of Councils for the Judiciary (ENCJ) bestaat uit de organisaties uit de landen van de Europese Unie die verantwoordelijk zijn voor de rechtspraak. In Nederland is dit de Raad voor de rechtspraak, waarvan Sterk lid is. De ENCJ zet zich in voor de versterking van de rechtsstaat en de verbetering van de samenwerking tussen de rechtspraakorganisaties in Europa. De organisatie heeft hierover regelmatig contact met de Europese Commissie en Europese regeringen.

De Nederlandse Raad voor de rechtspraak ondersteunt rechters in landen als Polen en Hongarije, waar de rechtspraak onder vuur ligt van de autoriteiten. “Dat doen we uit overtuiging en uit de wetenschap dat Nederland gebaat is bij stabiele, onafhankelijke rechtspraak elders in Europa”, aldus Sterk, die vorig jaar van de Poolse rechters een onderscheiding ontving voor zijn inzet. Hij is bij de ENCJ de opvolger van Nuria Díaz Abad, en is voor twee jaar benoemd.

Tijdens de jaarvergadering werden ook vier nieuwe leden gekozen: Hoge Raad voor de Justitie (België), de Consiglio Superiore della Magistratura (Italië), Judicial Council of Lithuania (Litouwen) en de Spaanse Consejo General del Poder Judicial. Zij treden allemaal voor twee jaar toe tot het bestuur. Vier andere landen verliezen hun zetel in het bestuur: Nederland, Roemenië, Schotland en Slovenië.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand