Juridisch nieuws

Nederland zesde plaats rechten van het kind

De rechten van het kind worden in Nederland prima gewaarborgd. Mondiaal staat Nederland op de zesde plaats, zo blijkt uit de meest recente KidsRights Index.

De KidsRights Index houdt bij hoe kinderrechten wereldwijd worden gewaarborgd en of overheden genoeg doen om de rechten voor kinderen na te leven. De index is een initiatief van de KidsRights Foundation, en wordt samengesteld met de Erasmus School of Economics en het International Institute of Social Studies. Alle landen die lid zijn van de VN en het VN Kinderrechtenverdrag uit 1989 hebben geratificeerd worden in de index gerangschikt. Dat zijn er 182. De Verenigde Staten hebben het verdrag wel ondertekend maar nooit geratificeerd – daarom staan de VS niet in de lijst.

Het beste zijn kinderen af in Noorwegen, gevolgd door IJsland, Portugal, Spanje, Zwitserland en Nederland. De scores worden toegekend op basis van twintig criteria, waarvan er vijf het belangrijkste zijn: het recht op leven, gezondheid, onderwijs, bescherming en in welke mate kinderrechten kunnen worden ingeschakeld. Onder dat laatste vallen naast het kinderbeleid van de overheid ook factoren als non-discriminatie, wat is steeds in het belang van het kind en respect voor de mening van het kind. De hoogste score op deze gebieden is steeds 1,000. Nederland haalt 1,000 op onderwijs, evenveel als Denemarken en Australië – en behoort daarmee tot de absolute top. Nederland haalt 0,999 op kinderbescherming.

Overall staat Noorwegen op 0,974 en Nederland op 0,911. Het slechtste zijn kinderen af in Tsjaad, Afghanistan en hekkensluiter Sierre Leone.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand