Nederlands-Caribische advocaat wint Leidse Universitaire Scriptieprijs

Delen:

Dirk Ormel won afgelopen zaterdag de Leidse Universitaire Scriptieprijs voor de beste scriptie van het jaar 2010-2011. Hij kon de prijs op het terrein van het internationaal strafrecht niet zelf in ontvangst nemen omdat hij sinds 1 februari in dienst is getreden als advocaat bij VanEps Kunneman VanDoorne in de Nederlandse Cariben.

De titel van zijn scriptie ‘Ne pas tuer la poule aux oeufs d’or’ (vrij vertaald: ‘Slacht nooit de kip met gouden eieren’) verwijst naar de passieve houding van de internationale gemeenschap in relatie tot het grondstoffenconflict in Congo. Hij belicht de situatie in Congo zorgvuldig en van diverse kanten: historisch, geografisch, cultureel en juridisch. Ormel concludeert dat de illegale handel in grondstoffen aangemerkt kan worden als een oorlogsmisdaad en dat zij die daar verantwoordelijk voor zijn vervolgd dienen te worden door het Internationaal Strafhof. Voor zijn scriptie deed hij onderzoek in Rwanda, Burundi en Congo.

Tijdens de uitreiking noemde prof. mr. Paul F. van der Heijden, rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, het werk van Ormel ‘excellent’ en ‘indrukwekkend’. Eerder al won de scriptie de Max van der Stoel Human Rights Award, een initiatief van de Universiteit van Tilburg. Deze prijs werd in 1995 in het leven geroepen om academisch onderzoek inzake mensenrechten aan te moedigen. Bovendien eindigde hij op de tweede plaats bij de scriptieprijs van de rechtenfaculteit te Leiden.

Dirk Ormel

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven