Nederlandse advocaat bedreigd vanwege ‘Gülen-lijst’

Delen:

Beeld bij Erdogan en GulenNederlandse advocaten van Turkse komaf staan op de zwarte lijst die circuleert na de mislukte coup in Turkije op 15 juli. Eén van deze advocaten is daarna bedreigd en heeft daarvan aangifte gedaan bij de politie.

Het gaat om een lijst met intellectuelen, wetenschappers en zakenmensen van Turkse komaf die in het Gülen-kamp zouden zitten, zegt de Amsterdamse advocaat Nazmi Türkkol (WLT Advocaten) en voorzitter van de European Association of Turkish Lawyers. De opstellers raden Turken af om contact te hebben met mensen op de lijst.

Ook directeur Ahmet Taskan van Hogiaf (een organisatie voor Turkse mkb-bedrijven in Nederland) heeft de lijst gezien. De zwarte lijst circuleert volgens Türkkol en Taskan op Turkstalige internetsites en Facebookpagina’s. Ahmet Taskan zegt dat aanhangers van de AK Partij in Nederland de verspreiders zijn. Hij zegt dat de lijst mensen ertoe aanzet anderen te bedreigen en daarom zeer kwalijk is.

Financier van de coup

Eén van de advocaten op de boycotlijst is gebrandmerkt als financier van de coup. Deze Amsterdams jurist, die anoniem wil blijven om geen aandacht van tegenstanders te trekken, zegt dat hij twee keer bedreigd. “Eén keer was het anoniem per e-mail,” zegt hij. “De andere keer werd ik in een whats app groep bedreigd door een ex-cliënt. Die riep mensen op om invallen te doen op privéadressen. Dat was zo bedreigend dat ik aangifte heb gedaan. Ik wil niet dat een of andere malloot mijn ruiten in gooit.”

Aan de samenstellers van de lijst wil deze advocaat eigenlijk zo weinig mogelijk woorden vuil maken. “Jochies die nog nooit iets hebben bijgedragen aan de Nederlandse of de Turkse samenleving, gaan in het koffiehuis even een lijst samenstellen. Weekendjihadisten noem ik dat.” De advocaat zegt de vermelding op de lijst hem juist meer klandizie heeft opgeleverd, namelijk van Turkse Nederlanders die net als hij nu bedreigd worden. Hij betwist dat hij een aanhanger van Gülen is, “maar als ik zou moeten kiezen tussen Gülen en Erdogan, dan koos ik Gülen.”

Slechte betalers

Advocate Famile Arslan (Arslan Advocatuur) heeft niet van de zwarte lijst gehoord. “Als zo’n lijst bestaat, is dat absurd,” meent zij. Arslan heeft persoonlijk weinig gemerkt van vijandigheden tussen aanhangers van Erdogan en Gülen. “Je leest wel over incidenten in Amsterdam en Rotterdam, maar hier in Den Haag is het rustig,” zegt ze. Over organisaties met Gülen-sympathieën zegt ze ook: “De Gülenclubjes die ik heb bijgestaan zijn slechte betalers. Ze betaalden nooit.”

Dat de spanningen in Turkije ook Nederlandse advocaten bezighouden, blijkt uit het relaas van advocaat Murat Çankaya (Sahin & Stoetzer Advocaten). “De media in Nederland hebben een verkeerde focus,” vindt hij. “Ze presenteren het conflict als een confrontatie tussen Erdogan en Gülen. Dat klopt niet; het is Turkije tegen Gülen.”

Çankaya zegt dat de kwestie geen enkele invloed op zijn werk heeft. “Ik hoef me niet uit te spreken. Maar dat doe ik met alle plezier. als de Gülen-beweging achter de coup zit, is het een terroristische organisatie.” Maar zelfs als dat zo zou zijn, betekent dat nog niet dat alle aanhangers van Gülen terroristen zijn, meent Çankaya

De minst erge

Over het vanuit westerse ogen autoritaire optreden van Erdogan zegt hij: “Daar gebeuren dingen die anders kunnen. Ik zou in Turkije op de AK Partij stemmen, omdat dat de minst erge van alle keuzes is. In Nederland stem ik D66.”

Ook de Rotterdams advocaat Ejder Köse (Köse Advocaten) is een fervent aanhanger van president Erdogan. “Ik krijg geen vragen over de kwestie,” zegt hij. “Bij Turkse mensen is bekend aan welke kant ik sta. Gülen-aanhangers zullen dus niet gauw bij mij komen.”

Köse snapt de kritiek in het westen op het ontslag van rechters en het gevangennemen van advocaten. “Vanuit de rechtstaat bekeken kan dat natuurlijk niet, maar je moet ook de andere kant van het verhaal laten zien. Gülen en Erdogan hebben nu al drie jaar ruzie. Er zijn rechters die trouw hebben gezworen aan Gülen en niet aan Turkije. Dan is het niet vreemd dat Erdogan hen ontslaat.”

De Rotterdamse advocaat Hayrettin Durdu (Durdu c.s. Advocaten) was tijdens de coup in Turkije. “Maar niet in Ankara of Istanbul, ik heb er daarom weinig van gemerkt. Ik heb wel gezien dat de hele bevolking de straat op ging tijdens vredesmarsen, ook de oppositie.” Het is hem ook opgevallen dat de Westerse media de nadruk leggen op de aantasting van de rechtsstaat en zo een heel ander beeld schetsen dan Turkse media, die juist het accent leggen op het mislukken van de coup en op het feit dat het volk massaal achter Erdogan staat. In zijn advocatenpraktijk merkt hij weinig van spanningen. “Ik ben niet benaderd door de ene of de andere partij.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven