Nederlandse en Belgische rechters vaak naar Hof

Delen:

Nederlandse en Belgische rechters leggen naar verhouding de meeste vragen voor aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Van de 288 vragen die het Hof vorig jaar te beantwoorden kreeg, was 12 procent afkomstig van Nederlandse rechters en 8,3 procent van Belgische.

Beide landen waren daarmee samen goed voor ruim een vijfde van de vragen, terwijl Duitsland, met drie keer zo veel inwoners als Nederland en België samen samen, goed was voor ‘slechts’ een kwart van de vragen.

Voor Nederland is dit een fikse toename vergeleken met een jaar eerder, aldus een woordvoerder van het Hof woensdag. Hij vermoedt dat de Nederlandse en Belgische rechters zo veel vragen stellen omdat zij over een grote kennis van het EU-recht beschikken. Ook het feit dat de twee relatief kleine landen sterk afhankelijk zijn van internationale contacten speelt een rol.

Nederland werd vorig jaar vier keer door de Europese Commissie voor het Hof gesleept omdat het de EU-regels niet zou zijn nagekomen. Het hoorde daarmee tot de braafste jongetjes van de klas. Spanje werd 21 keer voor het Hof gesleept, Griekenland negentien keer en België zeventien keer.

Nederland kreeg vorig jaar drie veroordelingen aan zijn broek. Ook hier was Spanje koploper, met vijftien veroordelingen. (Bron: ANP)

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven