Nederlandse OvJ’s naar VS en Spanje

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een officier van justitie plaatsen in de Verenigde Staten en in Spanje. Aanleiding zijn de problemen met Nederlandse criminelen ter plekke. Dat meldt NOS.

De Nederlandse officieren worden permanent in Spanje en de VS gestationeerd en zullen daar fungeren als de schakel tussen het Nederlandse OM en justitie in het land zelf.

Nederland heeft al sinds 2014 een officier van justitie in Italië zitten. Het OM kiest nu voor een intensievere samenwerking met Spanje en de Verenigde Staten, omdat met die landen ‘al intensief justitieel rechtshulpverkeer plaatsvindt’. De officier van justitie in beide landen zullen zich  met name bezighouden met grotere zaken, zoals internationale fraude, mensensmokkel, witwassen, terrorisme, cybercriminaliteit, internationaal opererende drugskartels en andere vormen van criminaliteit waarbij mensen, goederen, data of geld de wereld overgaan.

Een belangrijk aandachtspunt is de Spaanse Costa del Sol. De kuststreek, die inmiddels ook wel ‘Costa del Crime’ zou worden genoemd, roept men al langer om Nederlandse hulp. EenVandaag berichtte onlangs (https://eenvandaag.avrotros.nl/item/costa-del-sol-geteisterd-door-nederlandse-drugsmaffia-spaanse-justitie-vraagt-om-hulp/) dat de Spaanse politie en justitie zich grote zorgen maakt over de vele gewelddadige, vaak drugsgerelateerde, incidenten met Nederlandse maffia-kopstukken aan de Spaanse kust. Het gaat steeds meer om liquidaties, aanslagen met bommen en vondsten van grote partijen cocaïne.

De directe link met Nederland en het criminele circuit aldaar werd vorige maand nog maar weer duidelijk, toen een Nederlander werd opgepakt bij de grootste marihuanavangst in Spanje ooit. De drugs waren bedoeld voor Nederland.

Het OM heeft behalve Spanje en de VS meer plekken op het oog voor een vaste post, zoals in Azië of Latijns-Amerika. Of dat gaat gebeuren is afhankelijk van het beschikbare geld.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top